Abiznis

DAMJANOVIĆ: Neka KAP i EPCG plate dug u ratama

2006damjanovic
K
ombinat aluminijuma, ako nastavi da radi, u narednih šest godina uz mjesečni račun za struju  plaćao bi i dodatni iznos za dug koji ima prema Elektroprivredi, dok bi EPCG u istom periodu izmirivala i dug prema državi po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa. To je rješenje za koje se zalaže SNP, kazao je predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanović u intervjuu za "Vijesti".

DAMJANOVIĆ: Neka KAP i EPCG plate dug u ratama
Portal AnalitikaIzvor

- Više puta sam isticao da KAP , koji je sad sudska odnosno državna firma, dok god bude radio mora platiti struju koju je potrošio, kao što to rade redovne platiše. To znači da se uz redovnu fakturu za utrošenu struju u vremenu trajanja novog ugovora o snadbijevanju, koji se planira na šest godina, mora otplaćivati i ta zaostala obaveza. Ta mjesečna faktura vi vila uvećana za nekoliko stotina hiljada eura što je teret koji KAP mora podnijeti. Istovremeno, EPCG koja je državna kompanija, bi u istom periodu otplaćivala uz redovne i zaostale obaveze prema budžetu, izjavio je Damjanović za "Vijesti".

On je kazao da u slučaju zaustavljanja proizvodnje u KAP-u, stvari drastično mijenjaju.

- Tada će biti gotovo nemoguće da EPCG, kao povjerilac trećeg reda naplati svoje potraživanje iz stečajne mase. Taj minisu koji značajno ugrožava njeno poslovanje bi se morao riješiti primjenom Zakona o poreskoj administraciji. Podsjetiću da Zakon nalaže da se naplata izvrši iz imovine dužnika. Pošto se radi o državnoj komaniji mogući način bi bio konverzija duga u akcije države, odnosno dokapitalizacija, što bi povećalo vlasničko učešće države u EPCG. Ukoliko neko ponudi treće rješenje, koje neće biti na štetu građana i ostatka privrede o njemu treba ozbiljno razmišljati, odnosno učiniti sve da i EPCG ne doživi sudbinu KAP-A, što vi crnogorsku ekonomiju odvelo u sunovrat, kazao je Damjanović.

On je kazao da SNP neće podržati usvajanje rebalansa budžeta, te da neće podržati DPS.

Portal Analitika