Abiznis

Metalurzi hoće u penziju zajedno sa radnicima KAP-a

2807zeljezaraok
P
redlog dopuna Zakona o PIO, o kojem će se poslanici izjasniti iduće sedmice, biće predmet današnjeg sastanka dijela bivših radnika Željezare, Mesera, Radventa i Hladne valjaonice. Radnici će na sastanku zakazanom za 17 sati odlučiti na koji način da se izbore, te kome od nadležnih da se obrate kako bi bili obuhvaćeni izmjenama zakona, piše Dan.

Metalurzi hoće u penziju zajedno sa radnicima KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Prema predlogu, u prijevremenu penziju mogu poći radnici Kombinata aluminijuma sa 30 godina radnog staža, od kojih su 20 godina proveli na radnom mjestu gdje se staž računa sa uvećanim trajanjem. Trenutno bi to pravo moglo da iskoristi 94 radnika KAP-a, za šta je potrebno izdvojiti 780 hiljada eura iz budžeta na godišnjem nivou. Predlog je dobio zeleno svijetlo od Ministarstva finansija.

Bivši metalurzi, koji traže da dopune zakona važe i za njih, su prodali radna mjesta tokom 2011. i 2012. Godine, a zauzvrat su im isplaćivane veće otpremnine od onih koje su dobile njihove kolege koje su u istom periodu stekli penzije, takođe izmjenama Zakona o PIO. Nova pravila obradovala bi i tridesetak zaposlenih u Toščeliku Nikšić, jer bi stekli pravo na penziju.

Portal Analitika