Kultura

Tri nagrade filmu “Krugovi” na jubilarnom festivalu u Puli

2707krugoviSG
N
a 60. festivalu igranog filma u Puli ostvarenje režisera Srdana Golubovića "Krugovi" je u Nacionalnom programu manjinskih koprodukcija osvojio Zlatne Arene za režiju, najbolju mušku ulogu i najbolju manjinsku koprodukciju, prenosi B92.

Tri nagrade filmu “Krugovi” na jubilarnom festivalu u Puli
Portal AnalitikaIzvor

Žiri koji je radio u sastavu Petar Krelja, reditelj i scenarista (predsjednik), Stanislav Babić, producent Gordana Gadžić, glumica, Slobodan Trninić, direktor fotografije i Damir Čučić, redatelj i montažer donijeli su sljedeće odluke o pobjednicima u Nacionalnom programu manjinskih koprodukcija.

Zlatna Arena za najbolju manjinsku koprodukciju dodijeljena je producentkinji Jeleni Mitrović za film "Krugovi" reditelja Srdana Golubovića sa obrazloženjem da je u pitanju "moćan film o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podsjeća da herojstvo ima vrijednost i da žrtva nije uzaludna.“

Zlatna Arena za režiju dodijeljena je Srdanu Goluboviću za film "Krugovi" sa obrazloženjem da "Srdan Golubović vješto vodi film koji ima više nivoa priča, dvostruko vremensko lice i mnoštvo odličnih likova. U svim segmentima to je rafinirana filmska režija.“

Zlatna Arena za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Leonu Lučevu za ulogu Harisa u filmu "Krugovi" redatelja Srdana Golubovića "jer se iza mekog i toplog porodičnog čovjeka skriva čvrst karakter koji gledaoca uvjerava kako je dobrota svevremena.“

U okviru Međunarodnog programa žiri u kome su bili Neda Arnerić (predsjednica), reditelj Pjer Žalica, reditelj i scenarista Igor Šterk donio je sljedeće odluke.

Zlatna Arena za najbolje glumačko ostvarenje dodijeljena je Jirini Bohdalovoj za ulogu filmu "Zlatne godine" reditelja Jiržija Štraha, Zlatnu Arenu za najboljeg reditelja osvojio je Bernardo Bertolući za režiju filma "Ja i ti", a Zlatna Arena za najbolji film pripala je filmu "Jackie" rediteljke Antonijet Biojmer.

U sekciji Međunarodnih kratkih filmova žiri je dodijelio priznanje filmu "Majka" poljskog reditelja Lukaša Ostalskog, a posebnu pohvalu u sekciji kratkih filmova dobio je film "Poljubi me nježno".

Zlatna Arena za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena se Nikši Butijeru za ulogu Petra u filmu "Sveštenikova djeca" redatelja Vinka Brešana, Zlatna Arena za najbolju glavnu mušku ulogu dodijeljena je Bogdanu Dikliću za ulogu Slavka u filmu "Odbrana i zaštita" redatelja Bobe Jelčića.

Zlatna Arena za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena je Lani Barić za ulogu Mame u filmu "Šuti” reditelja Lukasa Nole, dok je Zlatna Arena za najbolju glavnu žensku ulogu dodijeljena Nadi Đurevskoj za ulogu Milene u filmu "Odbrana i zaštita" reditelja Bobe Jelčića koji je osvojio i Zlatne Arene za scenario i režiju.

Velika Zlatna Arena za najbolji film dodijeljena je Zdenki Gold producentkinji filma "Odbrana i Zaštita" reditelja Bobe Jelčića.

U okviru festivala juče su već uručene tradicionalne nagrade - "Marijan Rotar" koju je dobio dizajner, realizator, član žirija, direktor i umjetnički direktor Pule Armand Debeljuh, kao i nagrada "Fabijan Šovagović" koju je dobio Rade Šerbedžija.

To priznanje je Društvo hrvatskih filmskih reditelja osnovalo 2000. godine kao uspomenu na velikana hrvatskog glumišta Šovagovića, a dodjeljuje ga glumici ili glumcu čije je djelo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma.

Ovogodišnji 60. jubilarni Pulski festival održan je od 13. do 27. jula.

Portal Analitika