Svijet

Preminuo pjevač i gitarista Džej Džej Kejl

2707JJ
A
merički kantautor Džej Džej Kejl (J.J. Cale) preminuo je juče od srčanog udara u 74. godini života u kalifornijskoj bolnici La Džola, saopšteno je na njegovom zvaničnom sajtu.

Preminuo pjevač i gitarista Džej Džej Kejl
Portal AnalitikaIzvor

Vijest o smrti legendarnog pjevača i kantautora Džej Džej Kejla objavljena je danas i na njegovoj službenoj Facebook stranici.

„Izgubili smo sjajnog umjetnika i još bolju osobu. Džej Džej Kejl preminuo je u bolnici juče u 20 sati od srčanog udara. Donacije nijesu potrebne, ali on je bio veliki ljubitelj životinja, s toga u sjećanje na njega novac možete donirati svom lokalnom skloništu za životinje“.

Rođen kao Džon Veldon Kejl 1938. u Oklahomi, umjetničko ime Džej Džej Kejl uzeo je kako bi izbjegao da ga publika miješa sa violistom Džonom Kejlom iz benda Velvet Underground.

Pomogao je u stvaranju „Tulsa zvuk“, koji je kombinovao zvuke bluza, rokabilija i kantrija. Postao je slavan 1970., kada je Erik Klepton obradio njegovu pjesmu „After Midnight“, a ostaće u sjećanju poznat i po hitovima kao „Call Me The Breeze“ i „Crazy Mama“ koji je dospio na 22. mjesto Billboardove liste 1972.

Kejl je snimio 14 solo albuma tokom četiri decenije karijere, a dobitnik je i Gremi nagrade za album 2008. koji je radio zajedno s Erik Kleptonom.

Poznat je kao jedan od prvih umjetnika koji je počeo da koristi u svojoj muzici ritam mašinu, kao i po svom čuvenom opuštenom „laid back“ načinu pjevanja.

Kejlove pjesme obradili su Karlos Santana, Lynyrd Skynyrd, Tom Peti, Brajan Feri, između ostalih. U 1977. Klepton je takođe učinio slavnom Kejlovu pjesmu „Cocaine“.

Portal RTCG

Portal Analitika