Društvo

Kako preživjeti pseći pubertet

2707-psi
U
živate u vašem novom psu, ali nakon nekog vremena primjećujete žutu mrlju na zavjesama, a vani u parku je nemoguća misija vratiti psa na uzicu kada ga jednom odvežete . Pitate se što se događa? Vaš pas je postao tinejdžer.

Kako preživjeti pseći pubertet
Portal AnalitikaIzvor

U dobi od 6 do 18 mjeseci vaš pas prolazi kroz pubertet, nespretno razdoblje između šteneta i odraslog psa. Fizički, vaš pas ima sve trajne zube, ali i dalje mora žvakati tvrde igračke. Otpada mu paperjasta dlaka šteneta i izrasta krzno odraslog psa. Gotovo je dosegnuo svoju odraslu visinu, ali još uvijek ima slabe laktove i neuravnotežene pokrete.

Tokom puberteta vaš pas podsjeća na mašinu koja se neprestano kreće i potrebna je nadljudska snaga da ga pratite. Dobro je da mu u tom periodu pronađete pseće društvo s kojim će trčati ili ga povedite na trčanje i u prirodu kako bi izbacio višak energije. To što ćete izmoriti svog psa spasiće vašu kuću od uništenja. Psi obično žvaču kada im je dosadno, kada su tjeskobni ili znatiželjno lunjaju kućom. Znatiželja i dosada koja se javi kod psa-tinejdžera može imati štetne posljedice za vaš dom u kojem će pas žvakati, kopati i napraviti potpunu reorganizaciju. Kako bi ovo spriječili nikada ne ostavljajte psa-tinjedžera bez nadzora, jer oni nisu dosljedni da bi se pustili da bez nadzora lutaju kućom.

Hormoni igraju veliku ulogu u psećoj adolescenciji. Većina psa postaje polno zrela u dobi od 8 do 12 mjeseci. U tom razdoblju ženke će iskusiti prvi ciklus tjeranja, a mužjaci počinju da dižu nogu dok uriniraju i pokazuju zanimanje za ženke. Ranom sterilizacijom u dobi između dva i šest mjeseci, možete poštedjeti sebe i svog psa zanimljivih iskustava kao što su uriniranje po kući, agresiju među psima i potpun gubitak pažnje uzrokovan hormonima koji divljaju. Ovo će takođe spriječiti neželjena parenja, lažne trudnoće i mužjake adolescente u potrebi da okuse urin ženke.

Adolescent, čak i onaj sterilisani, iskusiće nedostatke pažnje. Ponekad će vas gledati kao da ste mu se obratili na kineskom, pokušavajući da vas uvjere da ga nikada niste naučili naredbu da sjedne. U ovakvim slučajevima ponašajte se kao da imate psa koji nije dresiran. Vratite se korak-dva unazad i ponovno naučite psa određene naredbe. Neka pas bude usredotočen na vas, a dodatno ga motivišite omiljenom igračkom ili poslasticom. Neka obuka bude kratka i funkcionalna i uvijek je završite sa igrom. Ako uklonite zabavu, pas će pokazat još manje interesa za učenje.

Kako bi preživjeli pseći pubertet zapamtite da psu trebate da osigurate dovoljno vježbe, nikada ga ne ostavljajte u kući bez nadzora, sterilišite ga, a učenje neka bude zabavno. I u svemu zadržite pozitivan stav, jer iako će vas pas u pubertetu ponekad izluđivati to je jedina stvar koju će sigurno prerasti.

Izvor: index.hr

 

Portal Analitika