Abiznis

ECB bi mogla smanjiti kamatne stope

2707-ecb
E
vropska centralna banka (ECB) mogla bi da smanji kamatne stope i pokrene novi krug nekonvencionalnih mjera popuštanja monetarne politike, kako bi pomogla ekonomiji eurozone koju i dalje pritiska smanjenje potrošnje, saopštili su iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

ECB bi mogla smanjiti kamatne stope
Portal AnalitikaIzvor

MMF je u ocjeni stanja u tom sedamnaestočlanom bloku država konstatovao da bi mjere koje vlade sprovode u cilju jačanja državnih finansija mogle smanjiti stopu rasta u eurozoni u ovoj godini za do 1,25 procentnih poena.

U MMF-u prognoziraju da će eurozona ostati u recesiji drugu godinu uzastopno, pa joj u ovoj godini predviđaju dalji pad od 0,6 odsto, a potom povratak rastu u narednoj, uz stopu od 0,9 odsto, prenosi Hina.

- Za područje u cjelini, negativne posljedice konsolidacije po rast ekonomije u ovoj godini mogle bi dostići čak jedan do 1,25 procentnih poena. Fiskalna prilagošavanja trebalo bi da budu odmjerena, kako bi sspriječila prekomjerne pritiske na rast privrede, navodi se u saopštenju MMF-a.

Uz rizik stagnacije ekonomije eurozone i vrlo slabe inflatorne pritiske, ECB bi trebalo da preduzme mjere kojima će pomoći rastu da bi se smanjila "fragmentacija" finansijskih tržišta.

- Dodatni nekonvencionalni monetarni poticaji mogli bi pomoći u ublažavanju fragmentacije, objasnili su iz MMF-a.

Iz te međunarodne organizacije su dodali i da bi ECB u cilju odlučnijeg hvatanja u koštac s fragmentacijom i revitalizacijom monetarne transmisije, trebalo da razmotri dodatne nekonvencionalne mjere, takozvane dugoročne operacije refinansiranja (LTRO), vrlo jeftine kredite, uključujući i one namijenjene malim i srednjim preduzećima, kao i direktne kupovine određene privatne imovine.

Izvor: mina

Portal Analitika