Abiznis

Odbor za ekonomiju usvojio izmjene Zakona o energetici

2607odborekonomijaok
P
arlamentarni odbor za ekonomiju usvojio je izmjene i dopune Zakona o energetici, za koje je iz opozicije ocijenjeno da su posljedica skandaloznog upada u Evropsku interkonekciju, odakle je struja prethodnih mjeseci nelegalno korišćena za potrebe KAP-a.

Odbor za ekonomiju usvojio izmjene Zakona o energetici
Portal AnalitikaIzvor

- RAE je u svemu ovome bila saučesnik, jer je način na koji je cetinjski Montenegrobonus dobio licencu, za ispitivanje- tvrdi Medojević.

Montenegrobonus je licencu za snabdjevača strujom dobio krajem septembra prošle godine. Ta kompanija je KAP strujom snabdijevala od 1. oktobra do 31. decembra iste godine, jer je EPCG prekinula snabdijevanje zbog duga od 44 miliona eura.

Od Nove godine, od kada KAP ima status nelegalnog snabdjevača, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je zbog balansiranja sistema svakodnevno nalagao EPCG da iz svojih rezervi isporučuje struju KAP-u.

EPCG je krajem februara obavijestila CGES da više ne može da obezbjeđuje 84 megavata struje dnevno za potrebe podgoričke fabrike, nakon čega je električna energija KAP-u isporučivana iz evropske interkonekcije.

Iz RAE je tada saopšteno da nijesu imali zakonsku mogućnost da kazne energetske kompanije, posebno CGES, koje su posredovale u krađi električne energije. Oni su naveli i da su Ministarstvu ekonomije poslali zahtjev za iniciranje izmjena zakona, koje bi im omogućile da oduzimaju licence.

Medojević je saopštio da nikakve izmjene i dopune zakona neće pomoći uz državnog tužioca "koji ne smije da zakuca na vrata gdje treba".

"Sada mi treba da peglamo i pokrivano odgovornost RAE, koja je imala dovoljno zakonskih mogućnost da reaguje. Sada treba da peremo RAE od njene odgovornosti i damo im neke nove ingerencije, koje će im pomoći, iako znaju šta se desilo, rekao je Medojević.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Damir Šehović je ocijenio da usvajanje izmjena i dopuna nije potpuno rješenje, jer su i do sada, kako tvrdi, postojale mogućnosti da se sankcioniše nešto što se u Evropi nije desilo 50 godina.

-Ovo nije opravdanje ni za koga, pa ni za RAE. Samo da ne ispadne da ovim dajemo alibi za bilo čije nečinjenje dok je sve ovo trajalo” saopštio je Šehović.

Odbor je jednoglasno usvojio i predlog zahtjeva za dodjelu budžetskih sredstava Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) u iznosu od 1,44 miliona eura, sedam hiljada eura manje u odnosu na tekuću godinu.

(Mina biznis)

 

Portal Analitika