Zanimljivosti

San je zaista važan za ljepotu

2607sannn
P
oznato je da je dobar san ključan za zdravlje - od regulisanja tjelesne težine do spriječavanja kancera. Međutim, sada istraživači dokazuju da postoji veza (na koju se dugo sumnjalo) između nedovoljno sna i pojave znakova starenja.

San je zaista važan za ljepotu
Portal AnalitikaIzvor

U studiji koju je sproveo Univerzitetski medicinski centar u Ohaju istraživan je proces katabolize u koži i ćelijske sinhronizacije i čišćenja kao i njihova povezanost sa navikama u spavanju.

Otkriveno je da osobe koje slabo spavaju gube oko 30 odsto više vode iz kože, što je čini izloženijom UV zračenju u odnosu na osobe koje imaju kvalitetniji san.

Žene koje brinu zbog znakova starenja trebalo bi da znaju da osobe koje nedovoljno spavaju imaju dva puta više bora, smanjenu elastičnost i neravnomjernu pigmentaciju kože, a sporije se oporavljaju i od opekotina od sunca.

Takođe, manje su zadovoljne izgledom kože.

Kataboliza je prirodni proces čišćenja kože koji čini da ćelije eliminišu unutrašnji otpad odgovoran za ćelijska oštećenja.

Starenje u kombinaciji sa spoljnim faktorima stvaraju razne unutrašnje “čepove” u ćelijama koji ih spriječavaju da funkcionišu efikasno.

Ćelije kože, kao i cijelog ljudskog tijela imaju prirodni 24-časovni ritam - noću se obnavljaju, a štite danju.

Istraživači koje je angažovao brend proizvoda za njegu kože Estée Lauder prvi su pokazali da kataboliza na svom vrhuncu u toku noći, što se slaže sa unutrašnjim časovnikom naših tijela.

Kako starimo, taj proces postaje manje efikasan i manje sinhronizovan.

Zdrave ćelije kože najviše se obnavljaju noću, pa osobe koje kraće spavaju ili “mijenjaju noć za dan” imaju slabiji kvalitet kože.

B92

Portal Analitika