Društvo

Džaković: Za projekat prezentacije u Risnu potrebna dokumentacija koje nema

2507dzakovic2
S
tevan Džaković, konzervator iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, reagovao je na izjavu arheološkinje Vilme Kovačević, objavljene u tekstu Portala Analitika, "Risan raj za arheologe: Statueta boga Dionisa otkrivena na lokalitetu Carine". Džaković reaguje na izjavu Kovačević, koja je kazala da se “nada da će biti formiran najbolji tim koji će moći da nađe najbolje rješenje prezentacije, tim prije što je to lokalitet gdje imamo zidove od 4 v.p.n.e. do 4 vijeka naše ere. Treba temeljno sagledati taj prostor i vidjeti što je najatraktivnije za prezentaciju“.

Džaković: Za projekat prezentacije u Risnu potrebna dokumentacija koje nema
Portal AnalitikaIzvor

U Džakovićevom reagovanju, koje Portal Analitika objavljuje integralno, se kaže:

“Radi objektivnog informisanja javnosti kao član stručne ekipe za izradu konzervatorskog projekta i projekta prezentacije iz Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, prinuđen sam da reagujem. Naime, nakon dva obilaska lokaliteta izvršili smo stručne konsultacije sa profesorom Dyczek-om iz Poljske kao i sa koleginicom Kovačević i tom prilikom je tada precizirano, kao i sada, da je za izradu projekta konzervacije pa nakon toga projekta prezentacije neophodno konsultovati sve izvještaje i dokumentaciju o arheološkim istraživanjima unazad 13 godina, koje nažalost nema. Prema mojim saznanjima rukovodilac tih istraživanja, od početka, je bila gospođa Vilma Kovačević.

Dobronamjerno savjetujem, da moja koleginica završi svoj dio posla koji je bila obavezna po Zakonu, pa onda da izražava nadu o formiranju najboljeg tima.

Izražavam žaljenje što ovim putem moram da tražim neophodne podatke za izradu projekta konzervacije i prezentacije, ali sam na to prinuđen".

Portal Analitika