Abiznis

Objavljen tender za istraživanje nafte i gasa

2507kavaricok
V
lada je raspisala tender za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koji će biti otvoren do februara naredne godine, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić novinarima nakon sjednice Vlade.

Objavljen tender za istraživanje nafte i gasa
Portal AnalitikaIzvor

-Tender biti raspisan na sedam mjeseci i biće objavljen odmah na veb stranici Ministarstva ekonomije, a zvanično će stupiti na snagu narednih dana, objavljivanjem u Službenom listu- precizirao je Kavarić.

Na tenderu neće moći da učestvuju firme sa of šor destinacija, kao ni kompanije sa destinacija gdje poreski organi Crne Gore nemaju uspostavljenu pravnu saradnju i mogućnost pravne pomoći.

-Takođe, značajno je što neće moći da učestvuju firme kod kojih nije poznat vlasnik u posljednjem ishodištu. Govorimo o majkama kompanijama i majkama majki, jer moramo imati jasnu akcionarsku strukturu do posljednjeg ishodišta vlasništva- naveo je Kavarić.

Vlada je donijela odluku o raspisivanju tendera za 13 blokova u crnogorskom podmorju, a radi se o površini od oko tri hiljade kvadratnih kilometara.

-Vlada je definisala fiskalnu politku u toj oblasti. Zahvat će biti državni do 70 odsto neto profita koji ostvaruju naftne kompanije, pri čemu ćemo, pošto je profit rastegljiva kategorija, definisati šta ulazi u obračun troškova- objasnio je Kavarić.

On je rekao da su se u Vladi potrudili da država bude maksimalno dobro zaštićena.

-Trenutno se pregovara oko elemenata radnog programa, koji podrazumijevaju širinu obuhvata, mjesto na kojem će se obaviti bušenje, rokovi u kojima treba to da se izvede, kao i garancije za radni program. Radni program mjeri se stotinama miliona eura, toliko koštaju istraživanja i država će od onoga ko dobije koncesije dobiti garanciju da će ti radovi biti završeni. U suprotnom može da animira nekog drugog sa tim novcem- kazao je Kavarić.

Kavarić je istakao da je do sada stiglo 26 pisama interesovanja kompanija, koje su već posjetile sobu sa podacima.

Portal Analitika