Zanimljivosti

Šest trikova koji stres drže pod kontrolom

2507-stres
A
utorka knjige “ 5 minuta do oslobađanja od stresa” Loren Miler savetuje da je u prevazilaženju stresnih situacija ključno da se percepcija stresa promijeni, a uznemirujući događaji transformišu. Iako zvuči kao komplikovan proces, sporovodi se u nekoliko koraka. Važno je da se u suočavanju sa stresom ne osjećate kao žrtva već da se hrabro upustite u borbu sa njim.

Šest trikova koji stres drže pod kontrolom
Portal AnalitikaIzvor

Budite oprezni u „etiketiranju“ događaja: Život se neprestano dešava, i zadržava svoju objektivnost sve dok ne počnete da razmišljate o njemu. Način na koji označimo neku događaj, da li je radostan, pozitivan ili bolan, određuje kako će naše tijelo reagovati na njega. Mozak govori tijelu kako da reaguje na dešavanja.

Prije nego što prosudite o nekoj situaciji i svrstate je u određenu kategoriju, dobro promislite. Vaš izbor je da li će neko iskustvo za vas postati korisno, pa će vas naučiti novim stvarima ili bolno, pa će prouzrokovati negativna osjećanja.

Brišite negativne misli: Kao što tekst na ekranu kompjutera, obrišete pritiskom na dugme “delete”, tako možete da eliminišete i misli koje vas uznemiravaju. Dobro je da riječ “delete” izgovorite naglas, tako ćete negativnim mislima oduzeti moć da definišu vašu stvarnost.

Upotrebite maštu: Ako ne možete da se izborite sa negativnim raspoloženjima, okrenite se mašti. Mislite na trenutke kada ste bili srećni, Miler ističe da ovakva tehnika zlata vrijedi. Mašta može da promijeni naš stav i percepciju.

- Naš svjesni um ne poznaje razliku između stavrnosti i mašte. Dakle, ako se prisjetimo nekog mirnog iskustva, i mi ćemo početi da se osjećamo smireno, kaže Loren Miler.

Posmatrajte svoj život kao film: Vaš život je film, a vi ste režiser, zato odlučite koji su događaji najnepovoljniji za vas i napravite rez. Budite posmatač događaja. Zamislite scenu koja je izazvala stres, a zatim i vašu reakciju na nju. Postoji mnogo toga što možete da promijenite, od uzroka do posljedice stresa. Kada probleme posmatrate iz ovog ugla, vidjećete koliko stvari u životu je pod vašom kontrolom.

Imajte na umu najveće vrijednosti: Napravite listu stvari i ljudi koji su vam najvažniji u životu. Pogled na nju promijeniće vaš ugao gledanja na životna dešavanja. Stres često izaziva zaboravljanje razlike između bitnog i nebitnog.

Suočite se sa prolaznošću života: Kada se jave stresne situacije, zapitajte se : “Da li želim da o ovome brinem do smrti?”. Možda zvuči pomalo ekstremno, ali kada shvatite prolaznost života, uvidjećete da vaše vrijeme i brigu zaslužuju suštinske stvari.

Okidačima stresa  daje se prevelika moć. Zapravo, vi im dajete, pa je vi i ukinite.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika