Društvo

Juventas: Parada u Budvi lekcija za okupljanje u oktobru

2507Juventas
N
VO Juventas je saopštila da je nivo homofobije koji je i u istraživanjima javnog mnjenja pokazan kao visok, demonstriran juče na Paradi ponosa u Budvi. S toga je, kako navode, obaveza države da pojača aktivnosti na edukaciji građana, ali i revnosnom sprovođenju zakona kojim se sankcioniše nasilje, pobuđivanje i iskazivanje mržnje.
Juventas: Parada u Budvi lekcija za okupljanje u oktobru
Portal AnalitikaIzvor


U saopštenju NVO Juventas dostavljenom

Portalu Analitika

se ističe da u susret Povorci koja je najavljena medijski prije par dana, mnoge javne ličnosti su dale nedovoljno korektne, ili nepodržavajuće izjave, koje nisu doprinijele jasnom iskazivanju stava države da neće dopustiti da se bilo čije pravo na okupljanje i izražavanje opstruira.



Juventas s toga poziva na reviziju Akcionog plana za sprovođenje Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba, koju je Juventas inicirao 2010. godine a čiji je nacrt sa partnerima iz vlade i NVO-a pripremio 2012. godine.



"I tada smo predlagali da se hitno počnu spovoditi javne edukativne kampanje koje će imati za cilj da se usvoji široki i javno iskazani konsenzus oko standarda i vrijednosti poštovanja ljudskih prava od strane predstavnika paramenta na nacionalnom i loklanom nivou, predstavnika sudske i izvršne vlasti", kažu u Juventasu.



Oni naglašavaju da je jučerašnji događaj u Budvi i lekcija na osnovu koje državni organi treba da


analiziraju svoje postupke i pripeme se za naredno masovno okupljanje LGBT osoba i prijatelja koje je zakazano za oktobar 2013. kada je potrebno da iskažu punu podršku Ustavu Crne Gore pod čijem okriljem državni organi i djeluju.

Portal Analitika