TV / Film

Film o Asanžu otvara festival u Torontu

2407benedikt
F
ilmski festival u Torontu biće otvoren 5. septembra svjetskom premijerom drame o Džulijanu Asanžu i njegovom Vikiliksu "The Fifth Estate".

Film o Asanžu otvara festival u Torontu
Portal AnalitikaIzvor

Na festivalu, koji otvara sezonu Oskara, biće prikazani novi filmovi Meril Strip, Idrisa Elbe, Kolina Firta, Džordža Klunija i drugih, saopštili su organizatori, prenose agencije.

Elba će igrati naslovnu ulogu u filmu "Mandela: Long Walk to Freedom" (Mandela: Duga šetnja do slobode) o životu Nelsona Mandele, dok u "The Fifth Estate" Benedikt Kamberbač igra Asanža, osnivača sajta Vikiliks.

Ovo je treća godina zaredom da festival otvara visokobudžetni i dugo očekivani naslov, budući da je otvaranje festivala uglavnom bilo rezervisano za manje, kanadske filmove, piše Rojters.

"Čim smo ga vidjeli znali smo da će postaviti pravi ton za prvo veče. To je film o jednom od najvažnijih pitanja danas - informacijama i ko ih kontroliše", rekao je umjetnički direktor festivala Kameron Bejli.

Kamberbač igra i u filmu "August: Osage County" (Avgust: Okrug Osidž), porodičnoj drami koja se odigrava u Oklahomi i gdje igraju i Džulija Roberts, Meril Strip, Juan Megregor, Abigejl Breslin i Kris Kuper.

Film Alfonsa Kuarona "Gravity" (Gravitacija) sa Džordžom Klunijem i Sandrom Bulok takodje će biti prikazan na 11-dnevnom festivalu dok će glumac Džejson Bejteman predstaviti svoj režiserski prvijenac, komediju "Bad Words" (Loše riječi).

Kanski pobjednik "Blue is the Warmest Color" (Plavo je najtoplija boja) svoju sjevernoameričku premijeru imaće baš na ovom festivalu.

Pokrenut 1976. filmski festival u Torongu jedan je od glavnih svjetskih festivala i ima solidnu istoriju "otkrivanja" filmova koji su kasnije nagrađeni Oskarima poput "Milionera iz blata" ili "Kraljevog govora". Prošlogodišnji dobitnik glavne nagrade festivala "U dobru i u zlu" (Silver Linings Playbook) bio je nominovan za Oskara za najbolji film.

Na filmskom festivalu u Torontu prošle godine prikazana su 372 dugometražna i kratkometražna filma.

Portal Analitika