Abiznis

Članstvo u Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji IHO od velikog značaja za Crnu Goru

2407nekitamo
Č
lanstvo u Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji IHO čije formalno - pravno potvrđivanje od strane Skupštine Crne Gore se očekuje, od velikog je značaja za razvoj ove oblasti u našoj zemlji, zaključeno je na sastanku ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića sa direktorom Konvencije o međunarodnoj hidrografskoj organizaciji (IHO) Mustafom Iptesom i direktorom Zavoda za hidrologiju i seizmologiju Lukom Mitrovićem.

Članstvo u Međunarodnoj hidrografskoj organizaciji IHO od velikog značaja za Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Tokom susreta istaknuto da je od suštinske važnosti za nacionalne hidrografske službe da se pridruže međunarodnoj organizaciji, koja će olakšati njihov rad i uz čiju pomoć mogu imati pristup međunarodnim forumima gdje se raspravlja o svim pitanjima u njihovoj nadležnosti.

Međunarodno tijelo koje se bavi svim ovim pitanjima je IHO, koja je međuvladina savjetodavna i tehnička organizacija formirana putem Konvencije.

Konstatovano je i da je za hidrografsku službu Crne Gore ova saradnja značajna jer omogućava školovanje stručnog kadra, tehničku podršku, ali i dobijanje međunarodnuih licenci za obavljanje hidrografske djelatnosti.

Na kraju sastanka,  Iptes je uputio poziv ministru Gvozdenoviću za prisustvo velikoj IHO konferenciji koja će biti održana u oktobru naredne godine u Monaku, sa ciljem zvaničnog obilježavanja pristupanja Crne Gore ovoj organizaciji, daljeg razvoja partnerstva i razmjene informaciji.

Crna Gora ostvarila je uslove za članstvo u IHO ostvarila obezbjeđivanjem 2/3 glasova zemalja članica Konvencije o međunarodnoj hidrografskoj organizaciji, neposredno prije održavanja VII IHO Konferencije (23 – 27. april 2012.godine).

Na ovoj Konferenciji je predstavljena zastava Crne Gore, kao nove zemlje članice, iako zbog kratkog vremenskog perioda nije bilo moguće završiti diplomatsku proceduru i dostavljanje instrumenta o pristupanju.

Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o međunarodnoj hidrografskoj organizaciji, koji je u skupštinskoj proceduri. Predloženim aktom potvrđuje se formalno/pravno pristupanje Crne Gore Konvenciji.

 

Portal Analitika