Svijet

Španski muzej uz pomoć robota restauriše djela

2407robot
U
podrumu Muzeja kraljice Sofije ogromni robot skenira sliku katalonskog slikara Huana Miroa, praveći na stotine mikroskopskih snimaka, prenose svjetske agencije.

Španski muzej uz pomoć robota restauriše djela
Portal AnalitikaIzvor

Fotografije koje ova mašina napravi uz pomoć infracrvene i ultraljubičaste tehnologije pomoćiće stručnjacima da procijene stanje ulja iz 1974. “Žena, Ptica u noći”.

Naprava omogućava stručnjacima da vide pukotine, ogrebotine, oštećenja kao i prekrivene pripremne skice i naknadne propravke koje golim okom ne mogu da se vide.

“Do najsitnijeg detalja možemo da vidimo ono što se golim okom ne vidi”, rekao je AFP-u Umberto Duran, kompjuterski stručnjak-restaurator koji je nadgledao dizajn robota.

“Kod ovog Miroovog djela već smo vidjeli seriju naknadnih dotjerivanja i mrlja koje su bile potpuno skrivene”, dodao je Duran.

Robot je nazvan “Pablito” jer mu je prvo djelo na kome je “radio” ogromno platno Pabla Pikasa “Gernika”.

Mašina, koja je duga devet metara, visoka 3,5 i teška preko tone, snimila je 22.000 fotogafija Pikasovog remek-djela prošle godine. Te slike trenutno se analiziraju u odjeljenju za restauraciju u muzeju koji je prošle godine primio 2,5 miliona posjetilaca.

Od tada, robot je korišćen na desetini drugih djela uglavnom Miroovih kako bi se pripremila izložba koja iduće godine putuje u SAD.

“Sada precizno znamo u kakvom je stanju slika, njene slojeve, probleme”, kaže šef odjeljenja konzervacije Horhe Garsija.

Muzej, smješten u preuređenu bolnicu iz 18. vijeka, je dom djela Salvadora Dalija i Frensisa Bejkona a mašinu vrijednu 150.000 eura je sagradio u saradnji sa španskim telekomunikacionim gigantom Telefonikom.

Prednost robota je što nikada ne dodiruje površinu slike, te ne može da je ošteti, a sa mikroskopskom preciznošću snima sve djelove djela.

Mašina je bila specijalno dizajnirana kako bi bila sklopljena ispred “Gernike” i tako poštedjela ovu delikatnu sliku selidbe u laboratoriju, dok se većina slika ipak donosi u laboratoriju kako bi ih mašina analizirala.

Stručnjaci kažu da informacije koje dobiju od robota čine njihov posao restaurisanja djela mnogo lakšim.

“Od izvanredne je pomoći. Morate da znate šta imate prije nego što počnete da radite na tome”, kaže Karmen Muro, hemičarka koja radi u muzejskom odjeljenju za restauracije.

Blic

Portal Analitika