Kultura

Dvanaesti Međunarodni festival klapskog pjevanja

2407-klape
D
vanaesti Međunarodni festival klapa održaće se od 26. do 28. jula u Perastu, saopšteno je danas na konferenciji za medije.

Dvanaesti Međunarodni festival klapskog pjevanja
Portal AnalitikaIzvor

Za 12. godina postojanja Festival je stekao zavidnu regionalnu reputaciju što potvrđuje i rekordni broj prijavljenih klapa u takmičerskom programu. Tokom tri festivalske večeri nastupiće oko 300 pjevača, 28 klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koje ce izvesti preko 70 klapskih pjesama.

U takmičarskom dijelu, tokom prve i druge večeri nastupiće deset ženskih, odnosno tri mješovite i pet muških klapa koje će pored izabranih izvoditi i obaveznu, bokeljsku kompoziciju.

- Osim toga sto nam je predsjednik žirija renomirani stručnjak kakav je Janez Vlašić, u pogledu kvaliteta festivala govori i činjenica da pet klapa koje nastupaju u Perastu dolaze direktno iz finala omiškog festivala, najprestižnijieg festivala klapa na ovom području, rekao je Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala.

On je dodao da „upravo zbog istovremenog održavanja oba festivala dvije prijavljene klape izostaće sa festivala u Perastu“.

Festival počinje u petak, u 21h na Trgu crkve Sv. Nikole takmičenjem ženskih klapa, a nastavlja naredne večeri takmičenjem u kategorijama muških i mješovitih klapa, kao i u kategoriji nova klapska pjesma.

Sve klape nadmetaće se za jednu od nagrada  stručnog žirija “Peraški kampanio” za prvo, drugo i treće mjesto. Najbolja debitanstka klapa dobiće nagradu ”Deštregovi”, a “Peraški školji” pripašće najboljoj crnogorskoj klapi. Nagrada za najbolju novu klapsku pjesmu nosi ime profesora Nikole Gregovića koji je obradio i aranžirao najveći broj bokeških pjesama. Za najbolji aranžman nove pjesme biće uručena nagrada “Milorad Minja Vučetić”, a za najbolji tekst nagrada Julije Balović. “Kazada” je nagrada koju dodjeljuje publika za najbolje klape po kategorijama.

Najavljena promocija knjige “Ludvik Kuba, Pjesme dalmatinske iz Boke 1907“ pomjerena je za 21. Novembar, Dan Opštine Kotor, a centralni događaj festivala je završno, revijalno veče pod nazivom “Renesansa bokeljske pjesme” kada će se premijerno izvesti 20 od 38 savremenih klapskih obrada pjesama iz Boke po zapisima Ludvika Kube.

- Sve kompzicije izaći će i u prvom broju festivalskog časopisa „Lirica” koji će se promovisati tokom festivala, a pokretanje izdavačke djelatnosti još je jedan korak naprijed u razvoju Festivala i dokaz ozbiljnosti i posvećenosti njegovih osnivača, koji osim koncertnih aktivnosti tokom godine organizuju i edukaciju za domaće klape i promovišu ovaj dio duhovnog i kulturnog nasljeđa Boke, rekla je, između ostalog, Marina Brainović, predsjednica NVO Festival klapa Perast.

Muzički žiri u sastavu Janez Vlašić, doktor Jakša Primorac, doktorka Zlata Marjanović, Jasminko ŠetkaJasna Stijović i Nađa  Zeković odlučivaće o nagradama za najbolju kompoziciju po kategorijama, a stručni žiri za najbolji tekst nove kompozicije radiće u sastavu Jakša Fiamengo, Ante Mekinić, Gracijela  Čulić, Ružica Danilović, Dubravka Jovanović i Dejan Djonović.

 

 

 

Portal Analitika