Svijet

Jedan od kreatora „duvanske afere” Otaviano del Turko osuđen na devet i po godina

delturcook2407
N
ekadašnji ministar finansija Italije i bivši guverner regije Abruco Otaviano del Turko (Turco) osuđen je pred sudom u Peskari na devet i po godina zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, „kriminalnog udrživanja radi korupcije, iznuđivanja, pokušaja iznuđivanja“, piše današnja Pobjeda pozivajući se na navode italijanskog dnevnika Republika.

Jedan od kreatora „duvanske afere” Otaviano del Turko osuđen na devet i po godina
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o presudi u tzv. „slučaju Sanitopoli“ u kojem je del Turko uhapšen zajedno sa više funkcionera zbog pronevjera 12,8 miliona eura iz zdravstvenih fondova. Novac su preusmjerili u privatne zdravstvene ustanove.

Del Turko, koji je bio uhapšen prije pet godina presudu je dočekao u svom domu gdje je godinama u kućnom pritvoru. Prvi komentar mu je bio da je osuđen nevin – javio je italijanski dnevnik Republika.

Osuđeni del Turko jedan je od kreatora tzv. „duvanske afere“ u kojoj je, po inscenaciji nekadašnjih beogradskih vlasti Vojislava Koštunice i uz pomoć izvođača u Crnoj Gori, našoj zemlji plasirana sudska afera u Italiji o krijumčarenju cigareta preko Jadrana početkom devedesetih, navodi se u današnjoj Pobjedi.

Del Turko je u vrijeme te afere bio predsjednik Istražne komisije italijanskog Parlamenta za borbu protiv mafije.

Del Turko je u izjavi datoj 2001. povezao jednog od nekadašnjih šefova italijanske mafije Frančeska Prudentina (Francesco) sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem rekavši da „bez Prudentina ne bi bilo Đukanovića, a bez Đukanovića ne bi bilo Prudentina“. U više navrata je izjavljivao da je Prudentina štitio direktno predsjednik Vlade Crne Gore i da su u krijumčarenju cigareta preko Jadrana učestvovali najviši crnogorski zvaničnici.

Portal Analitika