Društvo

Rastoder: Uprava SSCG nas ignoriše, žalićemo se ambasadama

2307senkarastoderok
P
redsjednica Sindikalne organizacije zaposlenih u Savezu sindikata Crne Gore (SSCG) Senka Rastoder saopštila je medijima da je ni nakon 23 dana njenog štrajka glađu niko od rukovodstva SSCG nije posjetio, niti ispunio zakonsku obavezu da pristupe pregovorima o dostavljenim zahtjevima.

Rastoder: Uprava SSCG nas ignoriše, žalićemo se ambasadama
Portal AnalitikaIzvor

- Četiri nedjelje štrajka u prostorijama SSCG nijesu motiv nikome od članova užeg rukovodstva SSCG da nas obiđu, a kamoli da pristupe zakonskoj obavezi organizacije pregovora o ispunjenju zahtjeva. Jedino što je generalnom sekretaru SSCG Zoranu Masoničiću bilo važno je da nas izbaci iz prostorija, kako mu ne bi smetali u ostvarivanju samo njemu znanih ciljeva koji se ničim ne dotiču radnika i njihovog preživljavanja, koje im je nametnuo tokom 40 mjeseci upravljanja Savezom - ocijenila je ona.

Naglasila je da se na njen zahtjev povodom nezakonitog uručivanja otkaza Ratomiru Stamatoviću pojavio predsjednik Skupštine SSCG Danilo Popović, obavio razgovor sa Masoničićem i obećao hitan sastanak sa štrajkačima.

- Do tog sastanka još nije došlo iako se Popovićeva najava desila početkom jula. Ovakav odnos čelnika SSCG prema predstavnicima zaposlenih u SSCG i svojim dugogodišnjim saradnicima, koji štrajkuju zbog višegodišnjeg kašnjenja plata i permanentnog ugrožavanja egistencije, najbolje govori o njihovoj iskrenosti i namjeri  u borbi za zaštitu drugih radnika Crne Gore, kako se javno deklarišu. Ova situacija najbolje pokazuje odnos čelnika Sindikata prema običnim ljudima, radnicima kojima je radno mjesto i plata jedini izvor primanja. Za njih radnici nisu važni, jer im ne omogućavaju enormno bogaćenje, skupe stanove, autobomile i putovanja i sjete ih se samo kada dignu glas protiv siromaštva u koje ih sve dublje guraju - navela je Rastoder.

Kako je dodala, komična je situacija da predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Brano Gardašević krajem prošle nedjelje tražio sastanak sa predsjednikom Skupštine, a kasnije saopštava da sa njim ne može da stupi u vezu.

- Sve ovo upućuje da njihovi sitnosopstvenički interesi su mnogo važniji od radnika u ovoj službi i da nema ozbiljne namjere da se u SSCG bilo šta mijenja u pozitivnom smjeru. Smatramo da je glavni uzrok takvog ponašanja istraga specijalnog tužilaštva i tužilažtva u Baru i Podgorici, koja se po našim prijavama vodi u SSCG zbog finansijskih malverzacija, korupcije, zlostavljanja na radu, monopolskog ponašanja, zloupotrebe službenog položaja, nepoštovanja kongresnih odluka, utaje poreza i drugih krivičnih djela. Sa pijedestala na kojem su se našli zahvaljujući eksploataciji radnika Crne Gore poručuju „ko su oni da štrajkuju“, zaboravljajući da su sindikalci i da njihovi kolege traže samo ono što im pripada po zakonu. Vođe SSCG u stečenom bogatstvu preko leđa radnika ne vide istinu i probleme kolega sa kojima su proveli dvije decenije. Žalosna je činjenica da zaštitu prava radnika u SSCG, umjesto samih sindikalaca, obavljaju tužioci, inspektori za privredni kriminal, poreska inspekcija i sudovi, a da sami sindikalci vode računa samo o sopstvenim privilegijama. Zbog kršenja sindikalnih prava obratićemo se nadležnim međunarodnim organizacijama i ambasadama u Crnoj Gori - najavila je Rastoder.

foto: barinfo.me

Portal Analitika