Društvo

Najjeftiniji pas i mačka za održavanje su...

2207-pas-i-macka
I
ako mnogi vlasnici na svoje ljubimce gledaju kao na članove porodice, oni ipak ne očekuju da na njih potroše podjednaku količinu novca kao na njene ostale članove. Saznajte koje su vrste pasa i mačaka najpovoljnije za izdržavanje.

Najjeftiniji pas i mačka za održavanje su...
Portal AnalitikaIzvor

Iako se ovakvo „rangiranje“ može učiniti sebičnim, ljubimac će imati znatno srećniji život ako njegovi vlasnici imaju dovoljno novca za odgovarajuću hranu, sklonište i brigu.

Održavanje dobrog izgleda psa nije lako, tako da vlasnici salona tvrde da su mali psi znatno bolji izbor kada su troškovi održavanja u pitanju. Najbolji izbor predstavljaju rase koje se ne linjaju kao što su maltezeri i šnauceri.

Najjeftiniji izbor predstavljaju mali mješanci poput bigla.

Cijene potencijalnog treniranja takođe zavise od veličine psa.

Jedna velika prednost malog psa jeste i činjenica da su prijatelji i rodbina spremniji da ga čuvaju i znatno su pogodniji za život u stanu. Sa druge strane, male pse je teže trenirati i imaju manje bešike što donekle može uticati na cijenu održavanja stana, ili prečeste šetnje do parka.

Još jedna dobra preporuka jeste australijski ovčar, koji je dovoljno mali da ne pravi „nesreće“, prijateljski je nastrojen i lako ga je čistiti.

Veličina takođe utiče i na izdatke za hranu. I u ovom slučaju manje znači jeftinije.

Hrana predstavlja jedan od najvećih izdataka kada su psi u pitanju, ali je vrlo važno ne škrtariti - malo više potrošenog novca sada isplatiće se zdravijim i srećnijim psom kasnije.

Mali mješanci definitivno predstavljaju najbolje pse za vlasnike koji brinu o troškovima.

Kakva je situacija sa mačkama?

Rasne mačke znatno rjeđe predstavljaju izbor osoba u potrazi za ljubimcem nego kada je to slučaj sa rasnim psima.

Međutim, rase kao što su sijamske i himalajske mačke su prilično skupe.

Kao što je slučaj i sa čistokrvnim psima, čistokrvne mačke sklonije su razvijanju određenih bolesti.

Sijamske mačke mogu imati problema sa respiratornim infekcijama u mladosti a kada su pod stresom mogu razviti opsesivno kompulsivni poremećaj koji dovodi do pretjeranog održavanja uslijed kog gube svoju dlaku.

Kao i kod pasa, mješanci predstavljaju najbolji izbor i kod mačaka. Za razliku od pasa, većina mačaka je sličnih dimenzija tako da cijena njihovog održavanja ne varira previše od vrste do vrste.

Izvor: b92.net

Portal Analitika