Abiznis

Sto najuspešnijih franšiza na svijetu

2207-fast-food
P
rema listi portala FranchiseDirect.com najuspešniji franšizni sistemi i dalje dolaze iz Amerike. Međutim, među prvih 100 sve više ima brendova iz Evrope.

Sto najuspešnijih franšiza na svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Taj portal je i ove godine objavio svoju rang listu 100 najuspešnijih franšiznih sistema na svijetu (Top 100 Global Franchises 2013).

Kao i prethodnih godina, na vrhu liste se čvrsto drže najpoznatiji brendovi “fast food” restorana.

Prvo mjesto je zadržao “Subway”, najviše zahvaljujući vrtoglavoj brzini širenja mreže u posljednjih nekoliko godina. Prema posljednjim podacima, “Subway” se bliži broju od 40.000 restorana, i sad se već ubjedljivo nalazi ispred bivšeg svjetskog broja jedan “McDonald’s”-a.

Vrtoglav rast broja poslovnih jedinica doživjele su još neke robne marke koje su na vrhu liste. Najveće iznenađenje je “7-Eleven”, trgovinski prehrambeni lanac, koji se našao na drugom mjestu. Kompanija svoju mrežu razvija uglavnom u SAD-u, Aziji i sjevernoj Evropi, a trenutno ima skoro 45.000 prodajnih mjesta.

Prošle godine, “7-Eleven” je bio na četvrtom mjestu i ovim skokom je potisnuo “McDonald’s” na treću poziciju. Međutim, ne treba zaboraviti, i “McDonald’s” je među kompanijama koje su ove godine zabilježile značajan porast broja jedinica. Četvrto i peto mjesto je, takođe, pripalo kompanijama iz sektora tzv. restorana sa brzom uslugom - kompanijama “KFC” i “Burger King”.

Kao što se može primijetiti, svih pet najuspešnijih sistema dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.

Dominacija franšiznih sistema američkog porijekla, međutim, nije iznenađenje. Franšizing, kao jedan od poželjnih i uspješnih modela za širenje i pokretanje posla, svoj puni razvoj doživio je upravo u Sjedinjenim Državama, a zvanični podaci pokazuju i da se 70 odsto američke privrede zasniva - na franšiznom poslovanju.

Iako je sigurno da će nadalje i još dugo vremena franšizni sistemi sa sjevernoameričkog kontinenta biti najzastupljeniji na rang listama ovog tipa, ipak će, zahvaljujući značajnom porastu udjela franšizinga u svim ekonomijama svijeta, rasti i udio “neameričkih” kompanija koje postižu uspjeh na globalnom nivou.

Mala, ali značajna promjena se već primjećuje na ovoj listi. Dok je u Top 100 franšiza 2012. ušlo samo 7 kompanija koje nisu iz SAD-a ili Kanade, ove godine ih ima 11 - rangirani su sistemi iz Francuske, Velike Britanije, Nemačke, Španije, Australije i Japana.

Od evropskih franšiznih sistema, svoju poziciju je ojačao hotelski lanac “InterContinental Hotels Group” iz Velike Britanije - prošle godine je bio na trinaestom, ove godine na 10. mjestu. Francuski brendovi su zauzeli vrlo dobre pozicije: “Europcar” (12), “Carrefour” (13), “Yves Rocher” (30) i “5ásec” (57), a zanimljivo je da se “Carrefour” i “5ásec” prvi put pojavljuju na listi.

Među prvih 100 nalaze se i tri franšizna sistema iz Španije: trgovinski lanac “Dia” (15), “No Mas Vello” (84) i “Naturhouse” (91). Većina pomenutih franšiznih sistema uspješno posluje, ili već planira da uđe na tržišta ovog regiona.

FranchiseDirect.com prati oko 5.000 franšiznih sistema širom svijeta, a uspješnost koncepta procjenjuje na osnovu broja poslovnih jedinica, prihoda od prodaje, stabilnosti i rasta mreže, broja godina u franšiznom sistemu, podrške koju pruža primaocima franšize, odnosa prema životnoj sredini.

Izvor: b92.net

Portal Analitika