Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • ĐUKANOVIĆ: Opozicija samo prihvatila volej nabačan od strane glasila vojnih i bezbjednosnih službi iz Beograda

ĐUKANOVIĆ: Opozicija samo prihvatila volej nabačan od strane glasila vojnih i bezbjednosnih službi iz Beograda

2207miloPOCETNA
P
redsjednik Vlade i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović negirao je da je DPS ikad zloupotrebaljvala državne resurse u svrhu pobjede na izborima.

ĐUKANOVIĆ: Opozicija samo prihvatila volej nabačan od strane glasila vojnih i bezbjednosnih službi iz Beograda
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović je, u okviru svog iskaza na današnjoj sjednici Anketnog dbora za ispitivanje okolnosti i činjenica u aferi „snimak“, naveo da je ta afera iskonstruisana od strane medija koji se izdaje za nezavistan, a koji je ustvari samo „oglasna tabla vojnih i obavještajnih službi iz Beograda“ i da je opozicija samo prihvtila volej koji joj je nabačen.

- Jasno mi je da je afera „snimak“ kreirana u predvečerje predsjedničkih izbora sa namjerom da se osujete šanse kandidatu DPS-a da pobjedi. Jasno mi je takođe, da je to urađeno na bazi jednog glasila koje se izdaje za nezavisni medij, a ustvari je, kao što sam više puta kazao, oglasna tabala vojnih i bezbjednosnih službi iz Beograda. Opozicija je samo prihvatila taj volej koji joj se nabacuje. Nejasno mi je da se parlamant kao ozbiljna državna instutucija upecao verbalnim deliktom na partijskim sastancima – rekao je Đukanović na današnjoj sjednici Anketnog odbora.

Predsjednik Vlade je naglasio da „nikad nije bio u Biselu da bi polagao račune bilo kome“.

- Razgovarao sam o raznim političkim pitanjima, ali nije bilo riječi o bilo čijoj ostavci – rekao je Đukanović.

"Nezavisna novina" radi po inerciji koju su dobili od osnivača: Odgovarajući na pitanje poslanika SNP-a Obrada Gojkovića na čemu temelji svoje tvrdnje i da li vojne i bezbjednosne službe rade uz saglasnost državnog vrha Srbije, Đukanović je odgovorio da je „njegovo duboko uvjerenje je da se to ne radi uz saglasnost državnog vrha Srbije“ i da dnevna novina Dan djeluje „po inerciji instruktaže koju su dobili od osnivača“.

2207milo2
- Iz svega što sam u nekoliko navrata razgovarao sa čelnim ljiudima Srbije zaključio sam da oni pokušavaju da sa Crnom Gorom grade prijateljske i dobrosusjedske odnose i tradicionlno prijateljstvo naših naroda. Očiglededno je da nezavisnom mediju u Crnoj Gori nije potrebna nova instruktaža već oni djeluju po inerciji instruktaže koju su dobili od osnivača i danas pokušavaju da po istoj matrici dovode u pitenje ono što čini suštinu crnogorske nezavisnosti – rekao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je ono što je radio Dan „klasično medijsko spinovanje i da onoga što stoji u naslovima i podnaslovima nema u tekstovima“.

- Reći ću vam par primjera. U jednom naslova se piše da je „Đukanović pozvao da se iz tajnih fondova pomažu ljudi i na taj način kupuju glasovi“. Takođe ćete pronaći da je predsjednik opštine Mojkovac navodno tražio da se nadoknade za štetu od elementarnih nepogoda isplati „samo“ članovima DPS-a. Na trećem mjestu ćete naći da je Đukanović naložio direktoru DPS-a da pozove direktore javnih preduzeća da zaposli članove partije. To su sve neistine – kazao je premijer.

On je napomenuo da se pažljivo posluša ono što se navodi na snimcima.

- Iz toga ćete shvatiti da se radi o klasičnom medijskom konstruisanju zasnovanom na apsolutnoj profesionalnoj neodgovornosti. To meni nije čudno, to takozvana nezavisna novina radi od svog osnivanja i to nijesam rekao ja nego oni koji su je osnosvali a koje sam nekoliko navrata citirao – rkao je premijer.

Đukanović se pozvao na iskaze šefa KOS-a u vrijeme osnivanja Dana i poručio da je to „glasilo koje djeluje na stramotu profesionalnih novinarskih standarda“.

Retorika bivših političkih lidera: Premijer je rekao da je potlička ponuda njegove stranke kvalitetnija od njihove konkurencije i da bi manipulacija biračima bila „kratkog daha“.

2207milo3
- Za svo vrijeme koje se nalazim na čelu Demokratske partije socijalista, moja partija nikad nije, kao što ste kazali, organizovano zloupotrebaljvala državne resurse u svrhu pobjede na izborima. Povjerenje se stiče na izborima u regularnoj utakmici gdje ubjeđujemo građane de je naša ponuda kvalitetnija od ostalih političkih ponuda. Politika nije djelatnost u kojoj bi manipulisali ljudima, i ako bi nastavili sa obmanjivačkom balkanskom politikom to bi bilo kratkog daha – rekao je Đukanović odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Strahinje Bulajića, da li je bilo zloupotrebe državnih resursa od strane DPS-a.

Premijer je stakao da ovaj odbor ne bi trebao da se bavi ovakvim stvarima jer se na mala vrata vraća verbalini delikt.

- Mnogo je  izjava koje bi mogle biti intrigantne crnogorskoj javnosti i pored onih koje razmatra ovaj odbor i u prilici sam da čujem i druge izjave kao onu da je „Crna Gora  majmunološka tvrorevina“ kao i da je „DPS fašistička sekta i korov koji treba uništiti“. Ničim od toga se parlament nije bavio i mi nijesmo reagovali jer su pojednci time izražavali nivo svoje političke svijesti. Tako su isto pojednici iz naše partije  i to govori o nivou njihove političke kulture – kazao je premijer.

Poslnik DF-a Vladislav Bojović, pitao je premijera da li će aferu „snimak“ iskoristiti za unutarpartijske obračune, konkretno sa bivšim premijerom Igorom Lukšićem. Bojović je konstatovao da je „Đukanović glavni ideolog zloupotreba od strane DPS-a i da bi davno bio politička prošlost da njih nije bilo“.

Đukanović je na te konstatacije odgovorio da je „Bojovićeva retorika na nivou jednog bivšeg političkog lidera koji je na kraju ugasio svoju partiju i koji je rekao da u Crnoj Gori žive moralni patuljci koji nijesu dorasli da shvate njegovu ideju“.

Premijer je rekao da namjerno nije htio da odgovori na pitanje poslanika Bojovića o odnosima u kolaiciji jer se Anetni odbor time ne bavi.

Premijer je istakao da DPS samo na legitman način nastoji da pridobije glasače i „da DPS nema nikavu izmještenu bazu podataka u Nikšiću“.

Đukanović je poručio da nema političke odgovornosti DPS, da je to ponovio više puta i da se ovdje pokušava sugerisati da se treba priznati „odgovornost DPS-a što je pobjeđivala na svim izborima“.

Premijer je naglasio da je i afera "snimak1" i "snimak2" ili bilo koja druga slična afera "politički prenaduvana" i da bi se vrijeme parlamenta moglo konstruktivnije trošiti nego na rasprave o tim stvarima.

Portal Analitika