Društvo

Stazama djetinjstva, od sjevera, Ulcinja pa do nakraj Boke

2207odmorPOCETNA
T
urističke agencije neće se ovog ljeta ovajditi o crnogorske političare, jer njih po svemu sudeći očekuje vrelo, radno ljeto. Zbog obaveza koje im predstoje do kraja jula u okviru anketnih odbora, te skupštinske rasprave o rebalansu budžeta zakazane za 1. avgust, sve su prilike da će mnogi od njih jutarnju kafu ispijati u skupštinskom bifeu, prije nego li u plažnom baru negdje na crnogorskom primorju. Bilo da je riječ o liderima ili funkcionerima partija, svi su saglasni u jednom: Crna Gora je njihov ovogodišnji izbor za ljetovanje.

Stazama djetinjstva, od sjevera, Ulcinja pa do nakraj Boke
Portal AnalitikaIzvor

Sudeći po izjavama sagovornika Portala Analitika, crnogorski političari su skromni, štedjivi ljudi, koji svoj odmor ne vole da provode na luskuznim i atraktivnim svjetskim destinacijama. Ti su dani za njih, izgleda, rezervisani za vraćanje mjestima njihovog djetinjstva i rane mladosti. U momentu kada utihnu radne obaveze, vuče i zove magična moć zavičaja.

Svoj izbor najčešće pravdaju time da do Podgorice, ako zatreba, “mogu da skoknu za čas” Rebalansi, ustavne promjene, evropske i atlantske integracije traže kompletnog i posvećenog čovjeka, dostupnog u svakom momentu.

2207velizarkaludjerovic“Ima umora, ali se ne smijemo žaliti. Nama je ipak lakše i ljepše nego ostalom narodu”, iskreno komentariše Velizar Kaluđerović, poslanik SNP-a. On planira da odmor provede između  Podgorice i sela Grbavaca u Lješkopolju (gdje još žive njega majka i brat) i mogućih, povremenih,odlazaka na more.

“Nadam se i da ću ugrabiti da sa porodicom odem na more. Ali, na obdan, da se dva - tri puta okupam. Volimo da odemo do Petrovca, Lučica i Bečića”.

U ujčevinu, stazama djetinjstva: Plan odmora lidera Liberalne partije Andrije Popovića zavisi, izgleda, od plasmana crnogorskih vaterpolista na Svjetskom prvenstvu u Barseloni.

“Ako naši vaterpolo reprezentativci budu igrali završnicu na Svjetskom prvenstvu, od 1. do 3. avgusta, idem u Barselonu”, kaže sagovornik Portal Analitika. A ako naši ostanu bez medalje, Popović sa porodicom ide u Vasojeviće, u Bare Kraljske, u ujčevinu, kod ujaka Mila  Stanisavića.

2207bare_kraljske

Andrija je kao vaterpolo reprezentativac obišao cijeli svijet, ali je na njega najveći utisak ostavila Barselona, u kojoj je i igrao dvije godine nakon Olimpijskih igara održanih u tom španskom gradu 1992. godine.

“Grad je tada potpuno promijenio lik, to nije bilo isto mjesto prije i poslije Olimpijade”, kaže sagovornik Portala Analitika. Nezaboravan je za njega ostao i Los Anđeles, u kojem je sa drugovima iz tada jugoslovenske vaterpolo reprezentacije, kao golman, osvojio zlatnu medalju.

andrija“Sva su ta mjesta oko Los Anđelesa nevjerovatna –Santa Monika, Santa Barbara… Išao sam i kao obični turista sa porodicom, preko crnogorskih turističkih agencija, za Pariz i za Rim, i to je bilo veoma lijepo iskustvo”, kaže Popović. Kao još neostvarene želje ostale su mu Indija i Kuba.

Do tada, ostaju Bare Kraljske, u kojima Popović provodi odmor sa preciznim zaduženjima, pored ostarjelog ujaka koji se nije ženio.

“Ja sam sa Njeguša, ali sam veoma vezan za Vasojeviće, gdje sam provodio školske raspuste. Tamo uglavnom šetam, jer je potreban cio dan da se obiđe to imanje kod moje ujčevine. To je neviđena ljepota. Prvi komšija je na kilometer udaljenosti. Moje je zaduženje da idem po krave i da ih dognam do štala. Znam i da muzem krave. Ovce ne, jer su im vimena tvrda. Ne znam ja ni da sirim sir, a bogomi, ni druge kućne poslove”, iskren je Popović.

2207danilovicSa povrtlarskim “trofejima” na Fejsbuku: Član Predsjedništva Demokratskog fronta Goran Danilović, sa uživanjem ljeta provodi u svom rodnom kraju blizu manastira Morača, jer je to, kako kaže, jedino mjesto gdje se istinski odmara. Na Fejsbuk voli, kaže, da postavi fotografije njegovih povrtlarskih “trofeja”, kakvu veliku lubenicu ili paradajz.

“Ako me isto budete pitali iduće godine, slobodno možete ponoviti ovogodišnju izjavu. Uživam da radim poljoprivrede poslove, volim voćarstvo, da kalemim i da sadim voćke, šljive, jabuke, da kosim... Sve je to za ovu godinu završeno. A posebno uživam da u proljeće sijem, pa kad to rodi, da objavim fotografiju na mom Fejsbuk profilu. Kod nas je prava botanička bašta. Sa ocem i braćom održavam imanje i kuću, i tu stalno ima posla”, priča, sa neskrivenim ponosom, sagovornik Portala Analitika.

Njegova supruga, kaže, ima na Žabljaku imanje i vikendicu, ali Danilović uvijek daje prednost Morači, jer je bliže Podgorici, pa može skoknuti ako ima kakvog posla u parlamentu.

Nije, dodaje, pristalica organizovanih ljetovanja preko agencija. “Za odmaranje je dobro i naše primorje. A što se tiče destinacija na koje bih želio da odem, ima dosta, na svim kontinentima, ali samo na nekoliko dana. Obožavam planine. Imao sam priliku da prelazim Alpe kolima, i to je za mene bilo otkrovenje”, veli Danilović, koji nije alpinista i ne osvaja vrhove, ali u planinama uživa sa estetske strane.

“Ljudi misle da parlamentarci stalno putuju. Ja zaista jesam putovao puno, jer sam u takvom odboru, koji podrazumijeva mnogo putovanja. Ali, vjerujte mi da to nisu nikakve avanture. To je hotel, autobus, političke radionice, malo vremena ostaje za razgledanje mjesta.”

2207slavenradunovicPo pitanju eventualnog odlaska na more ovoga ljeta, Danilović kaže da najradije posjećuje svoje prijatelje u Budvi, ali da to češće čini van sezone: “Imam prijatelja kod kojih budem više van sezone, nego u sezoni... A na plaže idem oko Budve, grbaljski dio, možda i na Ploče. Svejedno, ne duže od jednog dana.”

Od Ulcinja pa do nakraj Boke: Danilovićev kolega, potpredsjednik NOVE i funkcioner DF-a Slaven Radunović ističe da će zbog obaveza do kraja jula biti u Podgorici.

“Ukoliko ne bude vanrednih poslova u Skupštini Crne Gore, odmor ću provesti u Bijeloj sa porodicom”, kazao je Radunović za Portal Analitika.

A predsjednik NOVE i član predsjedništva DF-a Andrija Mandić samo je nagovijestio da za odmor neće prelaziti granicu Crne Gore.

“Odmor ću provesti u Crnoj Gori. Jedan dio ću provesti na sjeveru, a dio na Crnogorskom primorju. Mislim da je to dovoljno da vam zadovoljim znatiželju”, zagonetan je Mandić.

Predstavnici najmlađe partije na crnogorskoj političkoj sceni, Pozitivne Crne Gore, ako je suditi po onome što su kazali za Portal Analitika, najviše će raditi ovog ljeta, zbog „unaprijed utvrđenih obaveza“.

2207bijela

Lider stranke, Darko Pajović, kaže da nije jednostavno isplanirati odmor. Sve su prilike da ćemo odmor, većina mojih kolega i ja, provesti u radnoj atmosferi. Kao ozbiljna partija, čiji su stranački organi utvrdili obaveze i aktivnosti za predstojeći period, moramo razmišljati o njihovoj realizaciji”, veli Pajović.

Njegova koleginica, Azra Jasavić, sebe definiše kao radoholičarku. “To vam je tako - kako se ko rodi”, ističe Jasavić kroz smijeh.

A ukoliko potpuno ne prevlada njena zavisnost od posla, dio slobodnih dana će provesti u rodnom kraju – Rožajama, uz eventualnu posjetu Ulcinju, i to partijskom kolegi – Dritanu Abazoviću.

2207azra

“Nemam posebnih planova za odmor. Angažovana sam u radnoj grupi, ali ću, kao i svake godine, otići do Ulcinja na par vikenda, da posjetim Dritana Abazovića sa petogodišnjim sinom i mužem”, kaže Jasavić. Ćerke od 22 i 19 godina  imaju svoje planove. A koji bi bio njen odmor iz snova?

“Moj odmor iz snova je mjesec dana na selu sa cijelom porodicom, daleko od civilizacije. Na žalost, muž ne dijeli tu moju strast, a ni ćerke. Volim to podnožje Hajle i imanje mojih prađedova i volim tamo da okupljam.” Za odlazak u inostranstvo nema, kaže, nikakve želje.

“Mislim da je Crna Gora najljepša zemlja na svijetu. Ja imam sedam sestara, koje žive od Amerike do Norveške. Ali, ne idem kod njih, više volim da se okupljamo ovdje.

2207miodragvukovicPoslanik Demokratske partije socijalista, Miodrag Vuković, najradije provodi odmor u Kolašinu, jer, kako kaže, slabo podnosi podgoričke vrućine.

“Biću i u Podgorici, ali - što manje. Najviše vremena planiram da budem u Kolašinu, iako to nije moj rodni grad, kako je neko napisao. To je grad u kojem sam rastao, koji volim i gdje sam proveo dosta vremena i imam puno prijatelja. Idem i u Pivu, gdje imam rođaka. U svakom slučaju, biću u Crnoj Gori, neću ići niđe daleko”, otkrio je Vuković za Portal Analitika.

2207kolasin

Za ministra unutrašnjih poslova nije ništa neobično da bude tajnovit. Tako je Raško Konjević spreman  da “otkrije” jedino da će dane odmora, “kao i prethodnih godina”, provesti sa porodicom i prijateljima. Naravno, ukoliko spor unutar vladajuće koalicije ne izmijeni planove za kratkotrajni odmor. I ministru i svim poslanicima.

Ana POPOVIĆ/Aleksandra STANKOVIĆ

 

Portal Analitika