Politika

VUJANOVIĆ: Zločin u Plavu i Gusinju tamna strana crnogorske istorije

2107Filip-Vujanovic
N
a području Plava i Gusinja prije vijek se dogodio stravičan zločin prema građanima islamske vjeroispovjesti, i to je svakako tamna strana crnogorske istorije, kazao je predsjednik Filip Vujanović. On je danas prisustvovao proslavi Dana Opštine Berane, javlja Mina.

VUJANOVIĆ: Zločin u Plavu i Gusinju tamna strana crnogorske istorije
Portal AnalitikaIzvor


Reis mešihata Islamske zajednice Rifat Fejzić pozvao je ranije Vujanovića da ne prisustvuje proslavi u Beranama, navodeći da se odluka o dodjeli nagrade Udruženju ratnih dobrovoljaca 1912-1918 preispita jer je, kako je ocijenio najveća nagrada beranske opštine otišla u ruke Udruženju čiji su pripadnici u tom periodu ubijali i nasilno pokrštavali islamsko stanovništvo na sjeveru.



Vujanović je kazao da je ubijeđen da svi u Crnoj Gori prepoznaju da su velika vrijednost Crne Gore, uz antifašizam, i multinacionalni i multivjerski sklad.



“U tom smislu želim da saopštim da je Crna Gora jasno iskazala da ono što se prije vijeka dogodilo na području Plava i Gusinja predstavlja stravičan zločin prema građanima koji su u tom vremenu živjeli na tom prostoru, a bili islamske vjeroispovijesti, koji su u tom vremenu u velikom broju i ubijeni i prognani i nasilno pokršteni”, kazao je on, odgovarajući na pitanje novinara.



Vujanović je ocijenio da je to tamna strana crnogorske istorije “koja je u vremenu kraljevine Crne Gore označena takvom”.



“Mi smo u svim decenijama nakon toga, uključivši i ovo što je ove godine bilo označavanje poštovanja žrtava i osude zločina iskazali odnos prema suočavanju sa prošlošću i pokazali da zločin ostaje zločin koji opominje, a da multinacionalni, multivjerski sklad predstavlja obavezu koja je dužnost svih nas”, kazao je Vujanović.



On je dodao da mislim da je objašnjeno i u saopštenju žirija i u riječi predsjednika žirija šta je bio motiv dodjele nagrade Opštine Berane.



“Ona ni u čemu nije imala ambiciju da na bilo koji način zločin drugačije tretira od zločina. I vjerujem da je to i Reis razumio”, kazao je Vujanović.



On je na proslavi Dana Opštine kazao da je značajna obnova petnjičke opštine, jer se, kako je naveo, završila velika obaveza da Bihorski kraj i Petnjica dobiju opštinu i da iskoriste ono što su dobri resursi tog područja.



“Vujanović je iskazao očekivanje da će dijaspora imati snažan motiv za ulaganje i da će nova administracija Petnjice naći dobar način da stimuliše to ulaganje i dobre podsticajne mjere. Svu koji žive van Crne Gore a iz Bihorskog su kraja imaće dobar motiv da ulažu u svoj Bihor, da razvijaju te zaista sjajne potencijale prirode i mogućnost da svoj biznis imaju u tom prostoru”, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.



On je naveo da je počeo projekat, “koji se i u Beranama i u Kolašinu naziva projektom vijeka”, a odnosi se na povezivanje ta dva grada.



“ Izgradnja puta ide dobro i put između Berana i Podgorice će se skratiti za oko četrdeset kilometara. I ostali projekti koji su u oblasti infrastrukture imali su dobru dinamiku i želim da čestitam lokalnoj administraciji i predsjedniku na svemu što su uradili”, kazao je Vujanović.



Na pitanje o aerodromu, on je rekao da smatra da se previše uključio “i previše pozitivnog rekao i da se od mene previše očekuje”.



“Uradio što sam mogao dakle, animirao kod Turskih partnera, kod Turske države, podrške tom projektu koji je veliki i vrijedan. Nije to samo projekat Berana, to je projekat koji je vezan i za opštine ovog prostora i za Bjelasicu i za Komove”, kazao je Vujanović.



On je podsjetio da je dobijena podrška turske države, predsjednika Gula, premijera Erdogana, I da je Vlada te države donirala sjajnu fizibiliti studiju, da se prenese imovinu koja je bila i državna i vojna, na beransku Opštinu, da se raspiše tender i dobije, kako je naveo, sjajan partner.



“Afirmišem i dalje taj projekat , mislim da je velika potreba Berana i iz sve snage pozivam sve one koji odlučuju. Ja tu više ne odlučujem ništa. Ono što je bila moja volja, energija i pozitivan doprinos, mislim da je na jedan krajnje jasan način iskazano”, zaključio je on.

foto: balkaninside.com

Portal Analitika