Abiznis

Sjutra jednosatni štrajk mašinovođa

prugastrajkok
Sindikalna organizacija mašinovođa Crne Gore organizovaće sjutra jednosatni štrajk upozorenja i u tom periodu obustaviti saobraćaj putničkih vozova na teritoriji države.

Sjutra jednosatni štrajk mašinovođa
Portal AnalitikaIzvor

Štrajk će, kako je najavljeno, početi u 16 sati i 30 minuta.

Iz Sindikalne organizacije su objasnili da će štrajk upozorenja biti organizovan zbog odluke Skupštine akcionara Željezničkog prevoza o smanjenju obračunske vrijednosti koeficijenta 20 odsto.

“Tražmo da Skupština akcionara, prije isplate junske zarade, poništi tu odluku”, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije.

Ukoliko štrajkački zahtjev ne bude ispunjen u predviđenom roku, zaposleni će, kako je najavljeno, organizovati novi štrajk, koji će podrazumijevati potpunu obustavu saobraćaja putničkih vozova na teritoriji Crne Gore do ispunjenja zahtjeva.

Iz Sindikalne organizacije su saopštili i da su se uslovi za štrajk upozorenja stekli jer nije ispoštovana odluke Ministarstva saobraćaja o unifikaciji pojedinačnih kolektivnih ugovora u sva četiri željeznička preduzeća.

Najavljeni štrajk mašinovođa podržala je Sindikalna organizacija Otpravnik stanica Virpazar »Podržavamo štrajkačke aktivnosti i pozivamo odgovorne za postojeće stanje u ŽPCG da ukinu odluku o smanjunju zarada i tako spriječe dalje urušavanje standarda zaposlenih“, naveo je u saopštenju predsjednik Sindikalne organizacije Otpravnik stanica Virpazar, Milorad Matović.

Predstavnici Sindikata ŽPCG ranije su poručili da neće učestvovati u aktivnostima Sindikalne organizacije mašinovođa, kao i da se ograđuju od njihovih stavova.

Predsjednik Sindikata ŽPCG, Svetozar Stanović, kazao je da su za štrajk saznali iz medija i da im nijesu poznate stvarne namjere manjinskog sindikata, koji čini 28 članova od 310 zaposlenih.

Izvršni odbor reprezentativnog sindikata je na sjednici u petak zaključio da su sve aktivnosti koje se odnose na unifikaciju pojedinačnih kolektivnih ugovora u sva četiri željeznička preduzeća u toku i da će biti završene mirnim putem.

 

 

Portal Analitika