Svijet

Belgija: Albert Drugi danas abdicira

albertabdicuok
Belgijski kralj Albert Drugi abdiciraće danas u korist svog sina prestolonasljednika Filipa, na dan nacionalnog praznika Belgije, javljaju svjetski mediji.

Belgija: Albert Drugi danas abdicira
Portal AnalitikaIzvor

Albert Drugi, koji je ove godine napunio 79 godina, još ranije je najavio da će zbog lošeg zdravstvenog stanja abdiciarti 21. jula.

On je tu odluku donio poslije gotovo 20 godina vladavine, koja će danas biti okončana u 10 časova i 30 minuta po lokalnom vremenu, kada će potpisati abdikaciju. Odlazak Alberta Drugog sa prijestola samo je jedna od desetina zabilježenih abdikacija u svijetu od 1936. godine.

Holandska kraljica Beatriks abdicirala je 30. aprila ove godine, posle 33 godina vladavine, u korist svog sina Vilema-Aleksandra.

Betariks je došla na vlast kada je njena majka, kraljica Julijana, abdicirala 30. aprila 1980, na svoj 71. rodjendan. Julijana je i sama postala kraljica poslije abdikacije njene majke kraljice Vilhelmine, u septembru 1948. godine.

U Lihtenštajnu je 2004. godine princ suveren Hans-Adam prenio vladavinu na svog starijeg sina Alojzija.

Iste godine se kralj Kambodže Norodom Sihanuk, koji je tada imao 81 jednu godinu, odrekao krune, dok je u Pekingu bio na liječenju od teške bolesti.

Krunski savjet je kao nasljednika odredio jednog od njegovih sinova, princa Norodoma Sihamonija. Sihanuk je prvi put došao na prijesto 1941, a potom je abdicirao 1955. u korist svog oca, da bi ponovo postao kralj 1993. godine.

Veliki vojvoda Žan od Luksemburga je poslije 36 godina vladavine abdicirao 7. oktobra 2000., u korist starijeg sina Anrija, koji je postao šesti veliki vojvoda luksemburške monarhije.

Žan od Luksemburga je na prijesto došao pošto je 1964. godine abdicirala njegova majka, vojvotkinja Šarlota. Kralj Faruk Prvi iz Egipta abdicirao je u julu 1951. tokom revolucije koju je predvodio Džamal Abdel Naser.

Njegov sin Fuad Drugi ga je naslijedio, a manje od godinu dana kasnije, poslije proglašenja republike 1953. godine, bio je primoran da se pridruži porodici u izgnanstvu.

Leopold Treći iz Belgije, na tronu od 1934, bio je osporavan zbog određenih akcija tokom Drugog svjetskog rata i abdicirao je 16. jula 1951. u korist sina Boduena Prvog.

Kralja Mihaja Rumunskog komunisti su primorali da abdicira u decembru 1947, a nekoliko mjeseci kasnije i da ode u izgnanstvo. On je 1940. naslijedio svog oca Karola Drugog, koji se smatra odgovornim za rasparčavanje "Velike Rumunije".

Viktor Emanuel III, kralj Italije od 1900. abdicirao je 9. maja 1946. zbog kolaboracije sa fašističkim režimom Benita Musolinija. Njegov sin Umberto Drugi, "Majski kralj", otišao je u izgnanstvo u junu iste godine, dan poslije referenduma na kome je ukinuta monarhija i uvedena republika.

U Velikoj britaniji Edvard VIII abdicirao je 12. decembra 1936. da bi mogao da se oženi za Volis Simpson, razvedenom Amerikankom, čime je izbjegao veliku ustavnu krizu.

Poslije samo nekoliko mjeseci vladavine, Edvard VIII objavio je da se odriče engleskog trona. Njegov mladji brat Albert, otac sadašnje kraljice Elizabete Druge, krunisan je pod imenom Džordž VI, u maju 1937. godine.

(foto: 24sata.rs)

 

 

Portal Analitika