Svijet

Ko je Snoudenov "glas"?

glangrinvalduok
Glen Grinvald, čovek za čije ime se vezuju Gardijan i Snouden, posrednik u razotkrivanju programa za špijuniranje američke NSA, svakodnevno je u žiži javnosti.

Ko je Snoudenov "glas"?
Portal AnalitikaIzvor

I dok se Snouden već četiri nedjelje skriva u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma Šerementjevo, Grinvald se nalazi u žiži javnosti, daje intervjue za svjetske medije, držeći u neizvjesnosti, iz časa u čas, 217.000 sljedbenika na tviteru, koji prate slučaj Snouden.

Dok bivši obavještajac CIA još uvjek čeka od Rusije odgovor za dobijanje azila, novinar Gardijana Grinvald je u četvrtak uveče u javnost iznio novu "bombu": "Očekuje se još eksplozivnijih otkrića o špijunaži", poručuje novinar. Takođe, u toku je i rad na knjizi o ovoj temi, prenose mediji.

Međutim , Rusi su bili jasni po pitanju azila u njihovoj zemlji, a uslov je: Bez daljih otkrića koja bi mogla da štete Sjedinjenim Američkih Državama.

Ko je čovjek koji je u javnosti poznat kao "Snoudenov glas"?

Glen Grinvald je rođen 1967. godine u Kvinsu u Njujorku, a odrastao je na Floridi. Sa sedamnaest godina se kandidovao za gradsko vijeće, međutim bez uspjeha. Studirao je pravo u Vašingtonu i Njujorku.

Na odmoru u Brazilu, javno deklarisani homoseksualac, upoznao je svog životnog partnera, i odlučuje da ostane u Riju.

Tada Grinvald počinje da piše blog ne temu nadzor građana od strane vlade i praćenje i progon novinara. Izdao je i četiri knjige s tom tematikom. U jednoj od knjiga optužuje američku Vladu za kršenje prava na privatnost građana, pod izgovorom zaštite nacionalne bezbjednosti.

Američki portal "Salon" kupio je njegov blog, poslije čega Grinvald prelazi u britanski Gardijan, ali i dalje nastavlja da radi iz Rija, gdje živi zajedno sa svojim partnerom i 11 pasa.

U junu ove godine dolazi do ključnog susreta Grinvalda i Snoudena u centru Hong Konga. Obojica su ulazila u isti hotel, držeći i jedan i drugi u rukama, rubikovu kocku, kao znak prepoznavanja. Kada je Snouden prepoznao u njemu čovjeka od povjerenja, povjerio mu je tajna dokumenta. Grinvald se odmah bacio na posao, radeći po 18 sati dnevno, da bi potom iz Hong Konga objavio prvi članak.

Na hiljade povjerljivih fajlova Grinvald nosi na prenosnom hard disku uvjek uz sebe. Međutim , kako sam kaže, ono što izbjegava, jeste da govori sa Snoudenom o njegovim planovima za azil, da se i sam ne bi našao u nezgodnom položaju, pravno gledano.

 

 

Portal Analitika