Abiznis

Đukanović: Vlada da se koncentriše na pregovore sa potencijalnim investitorom

Goranslajd
L
okalni političari i regionalni direktori fabrika aluminijuma nijesu kompetentni, ni pozvani da daju prognoze o cijeni aluminijuma niti o perspektivi aluminijumske industrije, ocijenio je analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović.

Đukanović: Vlada da se koncentriše na pregovore sa potencijalnim investitorom
Portal AnalitikaIzvor

On je, komentarišući okrugli sto o perspektivama proizvodnje i prerade aluminijuma u regionu, koji je u petak održan u Skupštini, kazao da bi Vlada trebalo da se skoncentriše na pregovore sa potencijalnim stranim investitorima u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP), umjesto da čeka rast cijene aluminijuma.

„Dosta je bilo priče i naglabanja. Crnoj Gori su, što prije, potrebni rezultati i rješenja, a do njih se stiže savjesnim i predanim radom, a ne pričom“, rekao je Đukanović agenciji Mina-business.

On je dodao da već pet do šest godina sluša prognoze pojedinih direktora regionalnih proizvođača aluminijuma da će od sljedeće godine cijena aluminijuma značajno porasti.

„Iako nije isključeno da se to ovaj put i desi, koliko su takve informacije relativne i nepouzdane, najbolje govori nova prognoza britanske banke Barkli /Barclays/, koja u narednoj godini očekuje prosječnu cijenu aluminijuma od skoro 1,84 hiljade USD za tonu“, naveo je Đukanović.

Barkli, čija je dosadašnja prognoza cijene tone aluminijuma u narednoj godini iznosila 2,1 hiljadu USD, bazira nova predviđanja na podacima o povećanju proizvodnje u Kini i daljem rastu svjetskih zaliha aluminijuma.

„To ne znači da će se prognoza banke i ostvariti, ali ona ima veliki uticaj na investitore u aluminijumsku industriju, pa samim tim i cijenu na Londonskoj berzi metala (LME). Njen uticaj je znatno veći od onog koji imaju balkanski političari i direktori proizvođača aluminijuma“, poručio je Đukanović.

On smatra i da bi Vlada, ukoliko namjerava da održi proizvodnju u KAP-u, lakše i brže privukla stranog investitora za tu kompaniju da je već počela da gradi hidroelektranu Komarnica.

„Nerazumljivo mi je i nelogično da je Vladin investicioni prioritet drugi blok Termoelektrane, a posebno dionica autoputa, umjesto da se već počelo sa gradnjom Komarnice. To je još jedna propuštena šansa koja će se i te kako osjetiti za par godina“, zaključio je Đukanović.

Učesnici okruglog stola u Skupštini ocijenili su da KAP i aluminijumska industrija u Crnoj Gori imaju budućnost, kao i da ne bi trebalo gubiti vjeru s obzirom na to da se u narednom periodu može očekivati izlazak iz krize i rast cijena aluminijuma.

Oni su poručili i da se napredak u tom sektoru ne može očekivati bez restrukturiranja, modernizacije, investicija, obezbjeđivanja izvora energije i prelaska sa primarne na proizvodnju visokolegiranih proizvoda.

Podgorički Privredni sud je 8. jula uveo stečaj u KAP zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca. Predlog za uvođenje stečaja prethodno je podnijelo je Ministarstvo finansija, zbog skoro 25 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine Vlada platila Dojče /Deutsche/ banci.

Ministarstvo finansija je 12. jula zaključilo kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Dojče i Erste bankom, kako bi obezbijedilo novac za izmirenje preostalih obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija izdatih za KAP. Vlada pregovara i o novom kreditnom aranžmanu sa mađarskom OTP bankom, kojim planira da plati garanciju koju je ranije dala KAP-u za kredit kod te banke. Vrijdenost novog kreditnog aranžmana je 42,5 miliona eura.

Vlada je odlučila da uvede stečaj u fabriku zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Portal Analitika