Svijet

Sud: Detroit ne može da bankrotira!

detroit1ok1907
U
slučaju bankrota najvećeg američkog finansijski posrnulog grada, Detroita, došlo je do obrta. Zahtjev za bankrotom pao je na lokalnom sudu s obrazloženjem da je neustavan.

Sud: Detroit ne može da bankrotira!
Portal AnalitikaIzvor

Sutkinja Rozmeri Akilina, iz mičigenskog suda, naredila je gradu Detroitu da povuče zahtjev za bankrotom zbog duga od 18 milijardi dolara. Zaključila je da bi sprovođenje zahtjeva moglo da dovede do kršenja zakona i Ustava jer bi ugrozilo isplatu penzija i nekih povlastica. Državni zastupnik se odmah žalio na njenu odluku.

Kevin Or, krizni menadžer Detroita, zvanično je objavio bankrot nakon što je guverner Rik Snajder prethodno odobrio takvu odluku, objašnjavajući da je ona nužna da bi se "ovom predivnom gradu vratilo građansko i finansijsko zdravlje", prenosi portal RTCG.

Bankrot bi Oru omogućio da likvidira gradsku imovinu i pokuša da vrati dugove. Međutim, načinu otplaćivanja duga, tako da im grad za svaki dugovani dolar isplati tek 10 centi, usprotivili su se vlasnici dva penziona fonda, pa se grad sada suočava s mogućim velikim brojem tužbi korisnika tih fondova.

 

Portal Analitika