Svijet

Gugl, Fejsbuk i Amazon na udaru poreskih vlasti

2007gugl
V
elike multinacionalne kompanije koje veći dio poreza plaćaju u zemljama gdje je to za njih najpovoljnije, možda više neće moći tako lako da izbjegavaju svoje obaveze jer su vodeće svjetske privrede riješene da tome stanu na put.

Gugl, Fejsbuk i Amazon na udaru poreskih vlasti
Portal AnalitikaIzvor

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) juče je objavila da su se ministri finansija Grupe 20, koju čini 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, dogovorili na sastanku u Moskvi o novom planu ubiranja poreza, prenosi Blic.

Taj plan koncipiran je u 15 tačaka i trebalo bi da stane na put kompanijama koje svoje poreze plaćaju u drugim državama. Ukoliko mjere budu prihvaćene, biće sprovedene u naredne dvije godine.

Posebna ciljna grupa novih mjera je takozvana "digitalizovana privreda", odnosno kompanije koje zarađuju međunarodnom trgovinom koju je nekada teško pratiti.

Kompanije poput "Gugla", "Amazona", "Fejsbuka" i "Stabaksa" naći će se tako na udaru poreskih vlasti.

Ministri insistiraju da plan nije usmjeren na gušenje poslovnih aktivnosti, već na uvođenje transparentnijeg poslovanja i plaćanja poreza.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka su među državama koje su do sada najviše insistirale da se pojačaju pritisci na velike kompanije da plaćaju više poreza.

Portal Analitika