Politika

Marković: Spremni smo za posao koji nas čeka poslije 31. jula

markovic
M
inistar pravde Duško Marković kazao je da predstavnici država članica Evropske unije EU ovih dana razmatraju akcione planove za poglavlja 23 i 24, pa će se uskoro znati šta misle o njima te da li imaju nekih prijedloga za njihovu dopunu.

Marković: Spremni smo za posao koji nas čeka poslije 31. jula
Portal AnalitikaIzvor

Ključna obaveza,kada je u pitanju oblast vladavine prava su, kaže Marković, ustavne promjene koje će se na dnevnom redu skupštine naći 31 jula, javio je Radio Antena M.

"Želim da kažem da smo spremni i da ćemo odmah početi sa izradama izmjena i dopuna zakona o sudovima,Sudskom savjetu, VDT-u. To nije problem za nas,avgust će biti mjesec u kojem ćemo raditi, stvarajući tako uslove za otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 do kraja godine", istakao je Marković.

Iako je istakao da bi trebalo ispitati odgovornost tužilaca zbog padanja optužnica, Marković kaže da prije toga treba sačekati pravosnažnost postupaka.

"Kada postupci budu pravosnažno okončani, onda treba vidjeti da li je bilo neznanja ili namjere. Ne mora da znači ako sud nije prihvatio optužni prijedlog i činjenice i argumente iz optužnice, da je tužilac kriv. Zato smo kroz Akcioni plan predvidjeli jednu mjeru kako bi te stvari ocijenili i vidjeli da li ima razloga za pokretanje odgovornosti", dodao je on.

Marković je prokomentarisao i Prijedlog Zakona o amnestiji Socijalističke narodne partije SNP zbog koga štrajkuju glađu zatvorenici u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

"Biće na dnevnom redu komisija u utorak i na sjednici Vlade u četvrtak. Ministarstvo pravde ima pozitivno mišljenje o osnovnom Prijedlogu Zakona”, naglasio je on.

Marković je siguran da će rad Anketnog odbora dati rezultat i da će mnoge dileme koje je stvorila afera “Snimak” biti razriješene.

Ministar Marković je to izjavio nakon što je sa slovačkim kolegom Tomašom Borecom potpisao sporazum o saradnji dvije zemlje uz ocjenu da će iskustva Slovačke pomoći Crnoj Gori na evropskom putu.

 

Portal Analitika