Politika

Borec: Podrška Crnoj Gori u dostizanju EU standarda

ficoslovak
S
lovačka je spremna da podjeli sa Crnom Gorom iskustva evropskih i evroatlanskih integracija, i da je podrži u dostizanju standarda Evropske unije (EU) i NATO-a, poručio je slovački ministar pravde Tomaš Borec u razgovoru sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem.

Borec: Podrška Crnoj Gori u dostizanju EU standarda
Portal AnalitikaIzvor

Vujanović je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, iskazao poštovanje za podršku i pomoć koju Slovačka pruža Crnoj Gori u njenim evropskim i evroatlanskim integracijama.
On je kazao da očekuje nastavak te podrške, posebno u vremenu priprema otvaranja poglavlja 23 i 24 kojim bi se nastavio proces pridruživanja Crne Gore EU.
Sa Borecom je danas razgovarao i predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji se zahvalio Slovačkoj na pomoći u oblasti evropskih integracija koja je do sada, kako je naveo, bila logistička, ekspertska ali i politička.
Krivokapić je ocijenio da je za male države kakva je Crna Gora važno što u Briselu ima prijatelje koji je dobro poznaju i razumiju prilike u njoj.
Kako je saopšteno iz parlamenta, sagovornici su apostrofirali značaj saradnje vezan za prenos iskustava u oblasti pregovaračkih poglavlja 23 i 24 , ističući da se zrelost mladih demokratija upravo stiče uspostavljanjem vladavine prava.
„Razgovarajući o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, Krivokapić je istakao da se vladavina prava upravo testira na njenoj sprovodljivosti u oblasti ekonomije, što od nas traži i Evropska Unija kao pokazatelj spremnosti za implementaciju zakona“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika