Zanimljivosti

Loše navike u ishrani koje vam ubijaju inteligenciju!

masnojosuok
Dok jedna vrsta hrane može biti djelotvorna za postizanje dobre linije, očuvanje zdravlja i poboljšavanje memorije, sa druge strane, postoje i one koje dokazano loše utiču na moždane funkcije. Stoga, nutricionisti savjetuju da sve loše navike u ishrani svedemo na minimum kako bismo smanjili njihov negativni uticaj. Slijedi lista namirnica koje, polako ali sigurno, ubijaju vašu inteligenciju.

Loše navike u ishrani koje vam ubijaju inteligenciju!
Portal AnalitikaIzvor

1. Šećer

Šećer i njegovi proizvodi nijesu loši samo za vašu kilažu već i za vaš mozak. Duga upotreba šećera u ishrani može dovesti do neuroloških problema, a takođe se “petlja” i s vašom memorijom. Šećer takođe nepovoljno utiče na vašu sposobnost učenja zbog čega se savjetuje da izbjegavate peciva, šećer, kukuruzni sirup i sve ostale proizvode koje imaju visok nivo fruktoze.

2. Alkohol

Poznato je da alkohol, ukoliko se dugo konzumira, uništava vašu jetru, ali takođe dovodi i do kognitivne disfunkcije ili žargonski rečeno “mozga u magli” (brain fog). Ovo se manifestuje kao osjećaj konfuzije, odnosno kao da vam je u glavi oblak koji vam ne dozvoljava da čisto razmišljate, a utiče i na vašu memoriju. Ako vam se nekad desilo da ne možete da se sjetite naziva neke opštepoznate stvari, ili da nijeste sigurni da li se nešto stvarno dogodilo ili ste sanjali, ovo može biti posljedica konzumacije alkohola koji narušava ravnotežu u mozgu. Srećom, ovi simptomi nestaju kada prestanete da pijete ili smanjite količinu na jedno-dva pića nedjeljno.

3. Džank fud (brza hrana)

Skorašnja studija Univerziteta u Montrealu pokazala je da brza hrana remeti hemijske procese u mozgu što može izazvati simptome povezane sa depresijom i anksioznošću. Pored toga, hrana bogata mastima nepovoljno utiče na lučenje dopamina, hormona zaduženog za sreću i osjećaj blagostanja. Dalje, dopamin takođe pospješuje kognitivne funkcije, sposobnost učenja, budnost, motivaciju i memoriju. Zbog svega ovoga važno je izbjegavati hranu koja sadrži velike količine masti.

4. Pržena hrana

Skoro sva prerađena hrana sadrži hemikalije, vještačke boje, aditive, vještačke arome, konzervanse itd... - ovo utiče na ponašanje i kognitivne funkcije tako što dovodi do hiperaktivnosti i kod djece i kod odraslih. Pržena ili prerađena hrana na ulju polako uništava nervne ćelije u mozgu. Ipak, neka ulja opasnija su od drugih - suncokretovo ulje smatra se jednim od najtoksičnijih.

5. Obrađena ili prethodno skuvana hrana

Isto kao i pržena hrana, prerađene ili prethodno skuvane namirnice takođe negativno utiču na vaš centralni nervni sistem i takođe povećavaju rizik od nastanka degenerativnog poremećaja mozga u kasnijoj životnoj dobi (kao što je Alchajmerova bolest).

6. Previše slana hrana

Svi znaju da suviše slana hrana utiče na krvni pritisak i da je loša po srce. Takođe, kako istraživanje sugeriše, namirnice koje sadrže velike količine soli mogu uticati i na kognitivne funkcije i poremetiti vašu sposobnost mišljenja. Slana hrana negativno utiče na vašu inteligenciju! Štaviše, konzumiranje slane hrane i nikotina prouzrokuje skoro iste efekte kao droga jer stvara izražene simptome zavisnosti kod odvikavanja i želju za slanom hranom.

7. Žitarice (osim 100 odsto cijelog zrna)

Sve vrste žitarica negativno utiču na vaš mozak ali i cjelokupno zdravlje, osim cijelih zrna koja su veoma bogata vlaknima i pomažu prevenciji arterijskog starenja. Ako konzumirate prerađene žitarice, vaše tijelo izloženo je riziku od bržeg starenja, ali i loše memorije. Pokušajte da hidrate zamijenite kompeksnijim ugljenim hidratima - dovoljno je da običan hleb zamijenite integrlanim.

8. Obrađeni proteini

Proteini su “cigle” koje grade naše mišiće i veoma su važni u pravilnom funkcionisanju tijela. Meso je najbogatiji izvor proteina visokog kvaliteta, ali izbjegavajte suviše prerađene proteine kao što su viršle, salame, kobasice i sl. Za razliku od prirodnih proteina koji pomažu vašem tijelu da razvijaju nervni sistem, prerađeni rade upravo suprotno. Na primjer, svježa riba, posebno tuna ili losos, zatim mlijeko, orasi i semena su prirodni izvori visoko kvalitetnih proteina.

9. Izbjegavajte trans-masti po svaku cijenu

Trans-masti uzrokuju seriju zdravstvenih problema, počevši od srčanih smetnji vezanih za povišen holesterol i gojaznost. Ipak, one su veoma loše i za vaš mozak tako što usporavaju njegove funkcije, utiču na reflekse i kvalitet moždane reakcije - i da ne pominjemo da povećavaju rizik od šloga!

Trans-masti imaju još efekata na vaš mozak - ako se dugo konzumiraju, mogu dovesti do nekog vida “skupljanja” mozga slično kao kod Alchajmerove bolesti. Ovo se dešava zato što trans-masti polako oštećuju arterije - ovo možete izbjeći i smanjiti rizik od moždanog udara tako što ćete ograničiti unos trans-masti.

10. Vještački zaslađivači

Kada ljudi pokušavaju da smršaju, misle da će to najlakše postići tako što će prirodni šećer zamijeniti vještačkim zaslađivačima. Istina jeste da vještački zaslađivači zaista sadrže manje kalorija, ali u stvari mogu nam nanijeti više štete nego koristi. Ako se koriste duži vremenski period, vještački zaslađivači mogu oštetiti mozak i smanjiti kognitivne kapacitete naročito ako unosite velike količine zaslađivača.

11. Nikotin

Uprkos činjenici da nikotin nije baš preharmbeni proizvod, ipak predstavlja pravu pošast po vaš mozak i stvara haos ograničavajući protok krvi u ovaj važan organ zajedno sa protokom glukoze i kiseonika. Nikotin ne uzrokuje samo prerano starenje, loš zadah i povećanje rizika od raka pluća, već utiče i na produktivnost i funkciju neurotransmitera zatezanjem kapilara - sitnih krvnih sudova koji imaju ključnu ulogu u moždanim funkcijama, prenosi fitnea.com.

 

 

Portal Analitika