Zanimljivosti

Pogledajte nevjerovatne skulpture od biljaka

skulptura1
U
mjetnost hortikulture je vjerovatno pravi naziv za nevjerovatnu "Mosaikulture" izložbu koja se održava u botaničkoj bašti u Montrealu. Izožba je otvorena od 22. juna, a sve skulpture koje se mogu vidjeti na njoj su napravljene od živih biljaka.

Pogledajte nevjerovatne skulpture od biljaka
Portal AnalitikaIzvor

Najrazličitije skulpture umjetnika širom svijeta se mogu vidjeti na izložbi u Montrealu, pa ćete, prolazećui kroz park naići na konje koji galopiraju, gorile i babune, ogromnu glavu Majke prirode, čovjeka u kanuu i mnoge druge.

skulptura
Biljke korišćene za "vajanje" kojih ima preko tri miliona su uzgajane u staklenicima po Kvebeku, odakle su brodovima dopremljene do bašte tokom maja.

Skulpture najviše impresioniraju svojom veličinom: konji su duplo veći od prirodne veličine, lice Majke prirode je ogromno dok smirenim očima posmatra posjetioce koji izložbu posjećuju u velikom broju.

Prva ideja za ovakvu izložbu se u Montrealu pojavila još 2000. godine, a sada je "Mosaikulture" prestižno internacionalno takmičenje koje se održava svake tri godine u drugom gradu.

 

(blic.rs)

Portal Analitika