Društvo

Prevara “Propušten poziv”: Ne odgovarajte na pozive iz inostranstva!

1907mobilni
V
eć duže vrijeme korisnici mobilnih operatera u Crnoj Gori primaju pozive iz inostranstva, koji se skupo tarifiraju, a kako je rečeno Portalu Analitika iz Telekoma, u pitanju je pokušaj međunarodne prevare, koja je odavno prisutan i upozoravaju korisnike da nipošto ne uzvraćaju poziv.

Prevara “Propušten poziv”: Ne odgovarajte na pozive iz inostranstva!
Portal AnalitikaIzvor

U posljednjih nekoliko dana redakciju Portala Analitika su zvali korisnici crnogorskih operatera, tvrdeći da dobijaju pozive sa nepoznatih internacionalnih brojeva telefona.

- U više navrata smo obavještavali naše korisnike o opasnostima i mogućim zloupotrebama tj. telefonskim i SMS prevarama. Upozorili smo ih da ne odgovaraju na takve pozive, odnosno da ne pozivaju broj sa kog imaju propušteni poziv, kako ne bi rizikovali da dobiju visoke telefonske račune, kazala je za Portal Analitika Jovanka Radović, PR Telekoma.

Većina korisnika imala je propušten poziv sa sljedećih brojeva: +243115507626404/+243115507626626/+243115507626357... U većini slučajeva dešava se da telefon, ali da se veza tako brzo prekine da korisnik ne uspije da odgovori na poziv!

U pitanju su brojevi, čiji su korisnici, kako su registrovali operateri u Telekomu, iz Južne Afrike. Ukoliko uzvratite poziv, prevaranti mogu, služeći se kompjuterskim programima, da automatski uzimaju novac.

Iz Telekoma napominju da nikako ne treba odgovarati na pozive, a sve sumnjive poruke i brojeve možete prijaviti njihovoj Službi za korisnike.

Ana Martinović, PR M:tela kazala je za Portal Analitika da do sada njihovi operateri nijesu dobili prijave, te da korisnici ove mreže do sada nijesu imali navedeni problem. Adrijana Husić, PR Telenora, istakla je u razgovoru za Portal Analitika, da je ranije bilo pritužbi od strane korisnika tog operatera i da se upravo radilo o pokušaju varanja korisnika domaće mreže. "U posljednih mjesec dana nijesmo dobili pritužbe, ističe Husić. U slučaju da se ta praksa registruje, Husić napominje da će se kompanija Telenor oglasiti saopštenjem.

Ovo je jedan od uobičajenih načina kako se, ne samo u regionu, nego i u inostranstvu, već godinama pokušavaju prevariti korisnici mobilnih telefonija. Stoga, budite na oprezu.

Portal Analitika