Region

Biserko: Srbija će morati da plati ratnu odštetu BiH

1907sonjabiserkook
P
redsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko podržala je stav uglednog američkog novinara i dobitnika Pulicerove nagrade za izvještavanje tokom rata u Bosni Hercegovini Roja Gatmena da Srbija mora platiti kompenzaciju BiH, odnosno svim žrtvama zločina u ovoj zemlji koje su počinile vojne i paravojne formacije iz Srbije.

Biserko: Srbija će morati da plati ratnu odštetu BiH
Portal AnalitikaIzvor

''No, to se može očekivati tek narednih godina. U ovom momentu teško je očekivati da Srbija može da podmiri tu vrstu moralnih obaveza prema BiH. Jer, Srbija još nije došla do tog nivoa da prizna da je bila odgovorna, a kamoli da napravi nekakvu kompenzaciju. To ostaje na budućim generacijama. Kao što znamo, to traje nekoliko desetina godina, kao npr. u slučaju Njemačke i nekih drugih zemalja koje su bile obavezne da plaćaju odštetu i nakon decenija koje su prošle'', rekla je Biserko agenciji Anadolija.

Ona upozorava kako se i u procesima pred Haškim tribunalom cijela stvar svela na Republiku Srpsku (RS) i njenu vojsku, te da u cijeloj priči praktično nedostaju Beograd i Srbija, koji su imali značajnu ulogu u užasu koji se 90-tih dešavao na zapadnom Balkanu.

Do  sada je, kako kaže, međunarodna zajednica uglavnom pokrila sve što se ticalo izbjeglica koje su isto tako žrtve rata.

''Ali, izbjeglice su uglavnom bile snadbijevene nekim sredstvima za preživljavanje od strane međunarodne zajednice i pojedinačnim davanjima vlada. Najmanje od Srbije. Kompenzacija je  jedna obaveza Srbije koja ostaje na dugom štapu. Ono što zabrinjava jeste ta njena moralna obaveza da prizna svoju odgovornost i zločine. To još uvijek izostaje. Mislim da je to isto jako važan dio za proces pomirenja u regionu. Nije moguće započeti to na nekim polovičnim izjavama ovog ili onog predsjednika koji, prije svega, nemaju nekakav kredibilitet. Pogotovo ne ovaj posljednji, Nikolić, koji daje izjave, izvinjava se, i to prije svega pod pritiskom međunarodne zajednice. Naprosto to međunarodna zajednica traži od čelnika Srbije'', istakla je Biserko.

Dodala je kako to ''nije dovoljno i da nije uvjerljivo za žrtve''.

''Od Srbije se mnogo više očekuje, ali tih lidera u Srbiji nema. Oni će možda jednog dana biti na sceni. Tad će možda Srbija biti sposobna da se okrene na 1990-te na drugačiji način. U ovom momentu to je teško očekivati'', zaključila je Biserko.

Portal Analitika