Abiznis

Monstat: Minimalan pad cijena u junu

1907deflacijaok
M
jesečna deflacija u junu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je -0,1 odsto, saopšteno je Portalu Analitika iz Monstata.

Monstat: Minimalan pad cijena u junu
Portal AnalitikaIzvor

-Najveći uticaj na mjesečnu stopu deflacije imali su pad cijena povrća, odjeće, čvrstih goriva, mlijeka, sira i jaja, kao i proizvoda za rutinsko održavanje stana. Mjesečni pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća (-1,8 odsto), hrana i bezalkoholna pića (-1,0 odsto), stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (-0,8 odsto); pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-0,5 odsto), alkoholna pića i duvan (-0,2 odsto), rekreacija i kultura (-0,1 odsto). Rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani (3,0 odsto), ostali proizvodi i usluge (+1,1 odsto) i prevoz (+0,2 odsto)- navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, godišnja stopa inflacije u Crnoj Gori u junu je iznosila 1,5 odsto, dok je prosječna godišnja inflacija u Evropskoj uniji u istom mjesecu iznosila 1,7 procenata. Prosječna godišnja inflacija u članicama eurozone iznosila je 1,6 odsto.

-Pozitivne godišnje stope inflacije u junu zabilježene su u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (4,2 odsto), hrana i bezalkoholna pića (3,7 odsto), alkoholna pića i duvan (3,0 odsto), ostali proizvodi i usluge (2,2 odsto), zdravlje (1,6 odsto), komunikacije (1,1 odsto), odjeća i obuća (0,5 odsto) i obrazovanje (0,2 odsto). Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama hoteli i restorani (-2,1 odsto), pokućstvo i rutinsko održavanje stana (-1,3 odsto), prevoz (-1,1 odsto) i rekreacija i kultura (-0,2 odsto)- precizirano je u saopštenju.

Portal Analitika