Zanimljivosti

Što Bil Gejts čita ovog ljeta?

1807bilGEJTS
O
snivač "Majkrosofta" Bil Gejts na svom je blogu podijelio popis knjiga koje planira da pročita tokom ljeta i svojim fanovima predložio da učine isto.

Što Bil Gejts čita ovog ljeta?
Portal AnalitikaIzvor

Prvi čovjek "Majkrosofta" sa svojim je fanovima podijelio listu za ljetnje čitanje i "pratiteljima" preporučio da pročitaju "Svijet do juče" (The World Until Yesterday), autora Džereda Dajmonda, čuvenog američkog evolucionog biologa i biogeografa, predavača na Kalifornijskom univerzitetu (UCLA), pionira u interdisciplinarnom proučavanju uzroka velikih društvenih poremećaja i propasti ljudskih zajednica, autora naučnih bestselera „Sva naša oružja: Zarazne bolesti, čelik i puške” i “Slom: Kako se društva odlučuju za propast ili uspjeh”.

U svojoj knjizi Dajmond donosi priče o primitivnim društvima i običajima iz kojih možemo učiti. Gejts kao veliki poklonik Dajmondovih djela, inače dobitnika Pulicerove nagrade, čitaoce poziva da mu se pridruže u čitanju i komentarišu djelo i da se uključe u raspravu.

Gejtsovu ljetnu lektiru čine uglavnom publicistički naslovi uz izuzetak trilera koji mu je preporučio prijatelj i insistirao da ga pročita. Riječ je o romanu "Patriot and Assassin" Roberta Kuka, trileru o terorističkom planu napada na američko tlo.

Gejtes je priznao da vrlo rijetko čita romane i da su "Igre gladi" Suzan Kolins zadnje što je pročitao, šaljivo napomenuvši da vjeruje da će u Kukovom romanu biti manje streljaštva.

Na Gejtsovom literarnom meniju naći će se i knjige "How Children Succeed: Grit, Curiosity, and the Hidden Power of Character" Paula Touga, koji tvrdi da su ustrajnost i optimizam od ključne važnosti za uspjeh djece.

"However Long the Night: Molly Melching's Journey to Help Millions of African Women and Girls" autorke Ejmi Moloj, djelo je koje je oduševilo Gejtsovu suprugu Melindu, a donosi priču o udruženju Tostan.

Čitaocima preporučuje i knjigu "Whistling Vivaldi: How Stereotypes Affect Us and What We Can Do" Klaudia Stilea, koju je čitao nedavno, kazavši kako je iz nje naučio mnogo o različitim oblicima i slojevima diskriminacije kojih često nijesmo ni svjesni.

Portal Analitika