Društvo

Kvir Montenegro: Očekujemo prisustvo Numanovića na Paradi

1807kvir
U
nevladinoj organizaciji Kvir Montenegro očekuju da će ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović prisustvovati prvoj Povorci ponosa jer ga je, kako su naveli, Vlada imenovala da unapređuje jednakost svih pred zakonom i institucijama.

Kvir Montenegro: Očekujemo prisustvo Numanovića na Paradi
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici NVO Kvir Mintenegro sastali su se danas sa Numanovićem i njegovim saradnicima, a tema razgovora bila je Parada ponosa, koja je zakazana za oktobar u Podgorici.

“Očekivano, podrška prvoj Povorci ponosa u Crnoj Gori stigla je i od ovog resornog ministarstva, što je još jedan u nizu dokaza da u našoj zemlji postoje svi uslovi za održavanje prve Povorke”, kaže se u saopštenju te nevladine organizacije, nakon današnjeg sastanka sa Numanovićem.

Navodi se da su predstavnicima Ministarstva članovi Kvir organizacije Danijel Kalezić i Ana Dedivanović predstavili koncept prve Povorke poonosa u Crnoj Gori .

“Dedivanović i Kalezić su pozvali Numanovića da se pridruži prvoj Povorci Ponosa i da šetnjom zajedno sa ostalim LGBTIQ osobama pruži direktnu podršku ljudskim pravima LGBTIQ osoba”, navodi se u saopštenju.

U organizaciji Kvir smatraju da je važnost prisustva ministra i njegova šetnja sa LGBTIQ osobama, predstavnicima civilnog sektora, visokim predstavnicima ostalih domaćih i evropskih institucija i ambasada, značajna kada je u pitanju bezbjednost učesnika prve Povorke ponosa.

“Ali će i pokazati da podrška države nije samo deklarativna”, ocijenili su u toj NVO.

Međutim, predstavici Kvir Montenegro danas nisu dobili konkretan odgovor od Numanovića u vezi poziva da on prisustvuje Povorci.

“Kvir Montenegro očekuje da će Numanović biti prisutan na prvoj Povorci Ponosa u oktobru ove godine jer je imenovan od strane Vlade da unapređuje jednakost svih pred zakonom i institucijama”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je današnji sastanak prvi u nizu sastanaka koje će Kvir Montenegro, kao organizator Povorke, održati sa tim ministarstvom.

“Kvir Montenegro naglašava značaj i potrebu da svi ministri Vlade pruže punu podršku Povorci ponosa ne samo kroz posao koji svakodnevno obavljaju, već i svojim ličnim prisustvom a u skladu sa praksom visoko razvijenih demokratskih društava”, poručili su iz te organizacije.

Iz Ministarstva je nakon sastanka saopšteno da je taj Vladin resor posvećen unaprijeđenju položaja LGBT osoba, i da je preuzeo veliki dio obaveza predviđenih Strategijom unapređenja kvaliteta života LGBT osoba za period 2013-2018 , koje su definisane i Akcionim planom za tekuću godinu.

"Svoju ulogu vidimo, prije svega, u realizaciji ove Strategije i daćemo svoj maksimum da se ona u potpunosti realizuje“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Numanović predstavnicima Kvir Montenegra iznio svoj jasan stav da je njegov prevashodni zadatak realizacija svih aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju položaja i poštovanja ljudskih prava svih građana, uključujući i LGBT zajednicu.

“Na poziv predstavnika Kvir-a da direktno učestvuje u samoj povorci, Numanović je istakao da je primarni cilj Parade ponosa puna afirmaciju prava seksualnih manjina u Crnoj Gori, i u tom pravcu će Vlada pružiti punu podršku ovoj, bez sumnje, veoma značajnoj manifestaciji”, zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika