Fudbal

Poraz FIFA i UEFA na Evropskom sudu

FIFAloggo
F
IFA i UEFA izgubile su na Evropkom sudu bitku oko prava na prenose utakmica završnih turnira SP i EP.

Poraz FIFA i UEFA na Evropskom sudu
Portal AnalitikaIzvor

Po propisu kablovski operateri nemaju pravo da konkurišu za najveća fudbalska takmičenja na planeti. Svjetska i evropska kuća fudbala željele su da promijene taj propis, jer kablovske televizije po pravilu plaćaju bolje za prava na prenose, ali je sud u Luksemburgu odbacio žalbu.

Izvjesno je da će i naredne turnire prenositi samo televizije koje ne naplaćuju pojedinačne programe, jer se radi o programima od velikog opšteg značaja.

Uprkos tome, Evropski sud je donekle izašao u susret FIFA i UEFA, predloživši da se utakmice koje se igraju u okviru prvenstava Evrope i svijeta podijele u razrede po važnosti.

“Turniri moraju da budu tretirani kao događaji koji se u principu mogu dijeliti na grupe mečeva, od kojih neće svi biti tretirani kao događaji od nacionalnog značaja”, navodi se u presudi.

“Zbog toga će države morati da Evropskoj komisiji, čiji posao je da štiti konkurentnost tržišta na tlu EU, podnesu detaljno obrazloženje zašto bi jedan turnir za tu državu bio događaj od nacionalnog značaja”.

Na taj način bi FIFA i UEFA mogle da iskoriste prostor i prodaju “manje” utakmice u prvoj fazi kablovskim operaterima. (B92.net)

Portal Analitika