Društvo

MLJMP: Elektronska skupština Srpskog savjeta nelegitimna

1807sjednica
K
ako je utvrđeno da Elektorskoj skupštini prisustvuju 92 elektora, a kako je za legitiman rad i odlučivanje bilo potrebno prisustvo 93 i više elektora, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava konstatovali su nedostatak kvoruma, a samim tim i nemogućnost za legitiman rad i proceduru izbora članova savjeta.

MLJMP: Elektronska skupština Srpskog savjeta nelegitimna
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz ovog ministarstva poslije sprovedene procedure, u skladu sa Zakonom o manjinskim pravima i slobodama (»Službeni list RCG«, br. 31/06, 51/06 i 38/07 i »Službeni list CG«, broj 2/11) i Pravilima za izbor članova savjeta manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice (»Službeni list CG«, broj 12/13), 17. jula je bila zakazana Elektorska skupština za izbor članova Srpskog savjeta u Crnoj Gori.

Izborna komisija Srpskog savjeta je 24.06.2013. godine, na osnovu člana 11 Pravila, donijela Odluku o sazivanju Elektorske skupštine za izbor članova Srpskog savjeta u Crnoj Gori, poštujući Pravilima definisani rok za održavanje elektorske skupštine koji ne može biti kraći od 15 dana niti duži od 45 dana od dana donošenja odluke.

- Na osnovu utvrđenog spiska elektora koji su ispunili uslove, Izborna komisija Srpskog savjeta je upitila poziv na adrese 138 elektora. U skladu sa članom 12 Pravila, Elektorska skupština počinje svoj rad utvrđivanjem prisustva elektora na osnovu spiska elektora koji dostavlja izborna komisija. »Elektorska skupština se može održati ukoliko je prisutno više od 2/3 pozvanih elektora«, podsjećaju iz Minstarstva za ljudska i manjinska prava.

Kako je utvrđeno da Elektorskoj skupštini prisustvuju 92 elektora, a kako je za legitiman rad i odlučivanje bilo potrebno prisustvo 93 i više elektora, predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava su konstatovali nedostatka kvoruma, a samim tim i nemogućnost za legitiman rad i proceduru izbora članova savjeta.

- Napominjemo da se, nakon održanih legitimnih izbora, savjeti registruju kod Ministarstva u skladu sa Pravilnikom o obrascu i načinu vođenja evidencije savjeta („Službeni list Crne Gore“, broj 37/08), a Rješenje o upisu savjeta u evidenciju objavljuje u „Službenom listu Crne Gore“, čime stiču svojstvo pravnog lica i pravo da se finansiraju iz budžeta Ministarstv, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Portal Analitika