Društvo

Održana debata “Crna Gora i EU integracije” u Bijelom Polju

1807debata
Š
ef Delegecije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič i predsjednik Opštine Aleksandar Žurić govorili su na javnoj debati „Crna Gora i EU integracije“ koja je danas održana u Bijelom Polju.

Održana debata “Crna Gora i EU integracije” u Bijelom Polju
Portal AnalitikaIzvor

Drobnič je govorio o prednostima ulaska u Evropsku uniju, naglasivši da je Crna Gora na dobrom putu da ka otvaranju novog poglavlja za ispunjenje uslova za ulazak u Evropsku uniju.

- Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju najbolje bi osjetili građani, jer bi se poboljšala zaštita potrošača i zdravlja, zaštita životne sredine, gdje bi svako naselje od preko 5.000 stanovnika moralo da ima postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. To bi poboljšalo kvalitet života građana, ali bi izazvalo i troškove. Ulaskom u EU Crna Gora bi znatno razvila aktivnosti u oblasti turizma. Unaprijedila bi poljoprivredu. Međutim, ono što je sada najbitnije, ulaskom u EU državi su dostupna velika sredstva koja se dobijaju kroz projekte i po pravilima koja treba naučiti, istakao je, između ostalog, Drobnič.

Aleksandar Žurić je naglasio da iza političke formulacije da je članstvo u EU strateški cilj Crne Gore leži puno razumijevanje vremena u kojem živimo i društveno-ekonomskih procesa koji dramatično ubrzavaju “hod istorije”.

- Stim u vezi, treba napomenuti da EU nije samo nadnacionalna zajednica visoko razvijenih evropskih naroda, već u mnogome predstavlja i novi način mišljenja, filozofski koncept koji baca bitno drugačije svijetlo na pojmove granica, nacionalnih zajednica i ukupnu organizaciju društveno-ekonomskog života na cijeloj teritoriji Evrope. S toga je zajednički cilj svih, a naročito lokalnih samouprava da omogućimo intenzivniju razmjenu iskustava, da uporedimo prakse i ublažimo ekonomske, kulturne, sociološke i druge razlike, u odnosu na normirane vrijednosti i ciljeve EU, kojima bezrezervno težimo, kazao je Žurić.

On je istakao da je kroz projekat “Evropa u mom gradu”, koji je prepoznat i podržan od strane Evropske komisije, preko organizacije panela, okruglih stolova, do organizacije ovogodišnje proslave Dana Evrope 9. maja u Bijelom Polju, lokalna uprava omogućila građanima kvalitetnu razmjenu mišljenja, al ii ukazala na svoju viziju budućnosti.

1807nagrade
Drobniču uručena Trećejanurska nagrada

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić uručio je danas Trećejanuarsku nagradu šefu Delegecije Evropske unije u Crnoj Gori Mitji Drobniču.

- Ova nagrada dodijeljena je Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori za doprinos razvoju i unapređenje života građana Bijelog Polja tokom minulih godina.

- Žiri u ovom slučaju nije imao težek zadatak. Jednoglasno je odlučeno da ovu nagradu dodijelimo Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori. Pošto šef Delegacije Drobnič nije bio u Crnoj Gori kada su uručivane trećejanurske nagrade, sada koristimo priliku da to učinimo, kazao je Ljušković.

Drobnič se zahvalio što je Bijelo Polje prepoznalo rad EU u Crnoj Gori.

- Ovo je znak da se naš rad poštuje i cijeni. Pošto nagrada sadrži i materijalni dio, mi se odričemo tog dijela u korist humanitarnih organizacija, za akcije u korist građana Bijelog Polja, kazao je Drobnič.

1807garaya
Parking garaža do sredine septembra

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić i šef Delegecije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič obišli su radove na gradskoj garaži, koja će imati oko 160 parking mjesta.

Ovaj projekat je vrijedan oko milon eura, za šta je Evropska komisija opredijelila blizu 600.000 eura, a ostatak će obezbijediti Opština. Paralelno se radi izgradnja objekta i uređenje pristupnih puteva i saobraćajnica, za šta se priprema tender.

- Mislim da će to za sada biti dovoljno kada su u pitanju potrebe Bijelog Polja. Uz to će ići i uvođenje specijalnog vozila, zoniranje grada i sve ono što bi parking servis trebalo da podrazumijeva i čime će se baviti to javno preduzeće u narednom period. Gradnja teče planiranom dinamikom. Planirani završetak posla je sredina septembra i računamo da ćemo paralelno sa tim završiti i instaliranje javnog parking servisa, kazao je Žurić.

Portal Analitika