Region

Nisu svi političari porijeklom iz Crne Gore - ima ih i iz BiH

1807bandicdjilas
A
gencija Anadolija danas objavljuje poduži tekst o političarima regiona koji su – porijeklom ili rođenjem – blisko vezani za Bosnu i Hercegovinu. Na listi su Aleksandar Vučić, Zoran Milanović, Dragan Đilas, Milan Bandić, ali i Boris Tadić i Zoran Đinđić.

Nisu svi političari porijeklom iz Crne Gore - ima ih i iz BiH
Portal AnalitikaIzvor

Možda su u Srbiji političari porijeklom iz Crne Gore česta pojava, ali prema pisanju agencije Anadolija, Bosna i Hercegovina je „rasadnik balkanskih lidera“ – tako je pokazalo njihovo istraživanje.

U tekstu se navodi kako je malo poznato da je aktuelni vicepremijer i ministar odbrane Srbije, predsjednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, porijeklom iz mjesta Ćipuljići kod Bugojna, u centralnoj Bosni. Vučićev otac Anđelko je iz sela Čipuljići, a majka Angelina (djevojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini.

Gradonačelnik Zagreba i kandidat na izborima za predsjednika Hrvatske 2009. godine Milan Bandić rođen je zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima, kod Gruda, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a njegovi brojni rođaci, kao i majka, i danas žive u Bosni i Hercegovini.

Malo je poznato da i porodica aktuelnog gradonačelnika Beograda i predsjednika Demokratske stranke Dragana Đilasa ima, takođe, korijene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća. Đilasi su, po predanju, u Bosnu došli iz Istre, da bi kasnije dio njih otišao u Crnu Goru, a bilo ih je i na Kosovu.

I aktuelni premijer Hrvatske Zoran Milanović porijeklom je iz zapadne Bosne: njegov djed je iz Livna odselio u Sinj, gdje je rođen njegov otac. Anadolija navodi kako je Milanović prilikom jedne posjete Bosni i Hercegovini i sam kazao „da je većina Hrvata u Hrvatskoj porijeklom iz BiH“.

U Sarajevu je 15. januara 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i Demokratske stranke. Rodio se u porodici srbijanskog filozofa i člana Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) Ljuba Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a porodica je kasnije odselila u Beograd.

U Bosanskom Šamcu 1. avgusta 1952. godine je rođen i ubijeni srbijanski premijer, pokojni Zoran Đinđić. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, rođen je u istoj kući kao i prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović. Đinđićev otac je kao vojno lice dobio prekomandu u Travnik, gdje je Zoran nastavio školovanje. Đinđić je od 1961. do 1969. godine u Travniku pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon dva razreda gimnazije u Travniku, Đinđić se s porodicom preselio u Beograd, gdje je nastavio školovanje.

Mileva, rođena Mršić, majka predsjednika Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci kod Bosanske Dubice, gdje je Jovanović naslijedio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda, kod Bosanske Dubice, koju je gradio Mirko Mršić, Čedomirov ujak. Bosanske korijene je Jovanoviću spomenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom debate o tome je li „RS genocidna tvorevina“ u Beogradu 1. februara 2012. godine, kada je Jovanović od Dodika tražio da mu „ne spominje majku“.

Iako je rođen u Vojvodini, i lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković djetinjstvo je, takođe, proveo u BiH. Оsnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku. Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović po ocu je iz Hercegovine. Naime, njegov otac Blažo rođen je u Gacku.

Bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić takođe ima krajiške korijene. Anadolija precizira da su njegovi pradjed i prabaka Nurija i Devleda Pozdarac, čija je ćerka Sadeta Pozderac živjela u Beogradu i bila direktorica Prve beogradske gimnazije, a udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu. Kćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka. Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da „jeste Srbin i pravoslavac“, ali da je ponosan i na „svoje bošnjačko porijeklo“.

Foto: b92.net

Portal Analitika