Abiznis

EK za ograničenje naknada na transakcije putem kartica

1807kreditne
E
vropska komisija razmatra smanjenje visokih naknada na transakcije debitnim i kreditnim karticama koje su izdašan prihod kartičarskih kompanija poput Vise i MasterCarda, prenosi HRT pisanje Financial Times-a.

EK za ograničenje naknada na transakcije putem kartica
Portal AnalitikaIzvor

Ne predviđa se ukidanje naknada, o čemu se prije takođe razmišljalo, ali će i smanjenje zadati udarac kartičarskoj industriji.

EK je razmatrala načine kako da smanji te naknade, nakon što je 2007. ocijenila da se naknadama na kartice izdate u Evropi krše pravila o konkurentnosti, te povećavaju troškovi i kupcima i trgovcima.

Najnoviji plan predviđa ograničenje naknada na 0,2 odsto vrijednosti transakcije ostvarene svim debitnim i kreditnim karticama. Ta mjera bi se potpuno primjenjivala nakon dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja, u kome bi ograničenje važilo samo za prekogranične transakcije.

MasterCard i Visa Europe već su ograničili naknade na 0,2 odsto vrijednosti transakcije za debitne i 0,3 posto za kreditne kartice, u sklopu dogovora s regulatornim vlastima o suzbijanju kartela.

Prema procjeni EK, predviđeno ograničenje smanjiće ukupan iznos naknada za debitne kartice u EU-u s 4,8 milijardi eura na 2,5 milijardi eura.

Naknade za kreditne kartice pašaće s 5,7 milijardi eura na 3,5 milijardi eura, kad ograničenje stupi na snagu.

Foto: hrt.hr

Portal Analitika