Društvo

Spremni prvi arheolozi koji će moći da rukovode istraživanjima tajni podmorja

18roniociPOCETNA
C
entar za konzervaciju i arheologiju  Crne Gore organizovao je obuku za podvodna istraživanja, tako da će uskoro tri arheologa i jedan konzervator dobiti zvanje ronilac sa tri zvjezdice (CMAS 3*), što je jedan od uslova da mogu voditi arheološka istraživanja pod morem. Oni su od 16. jula u Regionalnom centru za obuku ronilaca u Bijeloj i na obuci će biti trideset dana. Ovo je pionirski poduhvat - stvaramo neophodne preduslove za razvoj crnogorske podvodne arheologije, kaže za Portal Analitika direktor Centra Đorđije Vušurović.

Spremni prvi arheolozi koji će moći da rukovode istraživanjima tajni podmorja
Portal AnalitikaIzvor

Naš sagovornik ističe da je potrebno stvarati kadar za podvodna arheološka istraživanja, tim prije što nismo imali obučene arheologe koji mogu ne samo istraživati, već se baviti i zaštitom kulturne baštine pod morem. Na zaštitu nasljeđa u morskim dubinama obavezuje nas i UNESCO Konvencija o zaštiti podvodne kulturne baštine, koju je Crna Gora ratifikovala 2008. godine

Vušurović podsjeća da je Centar prošle godine organizovao obuku i da su tri arheologa i jedan konzervator, stekli zvanje ronilac sa dvije zvjezdice (osposobljenost za ronjenje do 30 m dubine) i zvanje ronilac arheolog, u skladu sa međunarodnim CMAS i IANTD standardima. Upravo oni su na obuci u Bijeloj i nakon nje steći će zvanje ronilac sa tri zvijezdice i tako moći da rukovode arheološkim istraživanjima u podmorju.

18ronioci_tekst1Direktor centra dodaje da su zbog važnosti obuke arheologa od sopstvenog novca realizovali njihovo usavršavanje, jer ova aktivnost nije uvrštena u Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2013. godinu.

Da je u pitanju važno usavršavanje, govori i podatak da će arheolozi iz Centra biti prvi, ili među prvim stručnim licima u Crnoj Gori, koji mogu biti rukovodioci podvodnih arheoloških istraživanja, i obučeni za vađenje pokretnih nalaza i izradu foto i tehničke dokumentacije do dubine od 40 metara.

Čelni čovjek Centra ističe da se ovim aktivnostima stvaraju preduslovi da Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore formira Odjeljenje za podvodnu arheologiju.

- Kroz organizovano osposobljavanje kadrova za rukovođenje i obavljanje podvodnih arheoloških istraživanja, mi ustvari radimo jedan, ja bih rekao, pionirski poduhvat - stvaramo neophodne preduslove za razvoj crnogorske podvodne arheologije - kaže na kraju Vušurović.

18ronioci318ronioci4

18ronioci5

Portal Analitika