Društvo

Dio zatvorenika u ZIKS-u i dalje štrajkuje

ziks
O
suđenici u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS), njih 250 i dalje odbijaju da uzimaju zatvorsku hranu, a iz Ministarstva pravde je saopšteno da je njihovo zdravstveno stanje stabilno, javlja agencija MINA.

Dio zatvorenika u ZIKS-u i dalje štrajkuje
Portal AnalitikaIzvor



Iz tog resora su podsjetili da zatvorenici štrajkuju zbog amandmana na Predlog zakona o amnestiji koji je Skupštini podnio poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović.

Generalni direktor za izvršenje krivičnih sankcija, Slavica Rabrenović posjetila je danas ZIKS, koji su joj, kako se navodi, predočili svoje razloge za odbijanje hrane.

Rabrenović je podsjetila da su Ministarstvo pravde i ZIKS podržali donošenje Zakona o amnestiji, a da je Vlada svojim mišljenjem od 11. marta, koje je dostavila parlamentu dala saglasnost za donošenje tog akta.

„Rabrenović je navela i da će Ministarstvo pravde shodno zakonu preduzeti aktivnosti u svojoj nadležnosti a povodom davanja mišljenja na predlog akta koji je Vladi dostavila Skupština“, kaže se u saopštenju, i dodaje da je bezbjednosna situacija u ZIKS-u stabilna.

Rabrenović je kazala zatvorenicima da će Ministarstvo pravde sjutra dostaviti Vladi svoje mišljenje o Predlogu zakona o amnestiji.

Ona je pojasnila da nakon te procedure, o Predlogu zakona odlučuje Skupština jer je amnestija opšti akt zakonodavnog organa zemlje.

„Rabrenović je ponovila stav Ministarstva pravde da se štrajkom ne može uticati na kreiranje politike u oblasti izvršenja krivičnih sankcija“, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika