Abiznis

Gošović: Nema razloga da penzije ostanu „zamrznute“

gosovicneven
Sada, kada su sprovedene mjere fiskalnog prilagođavanja, ne postoji niti jedan opravdani razlog da penzije u Crnoj Gori ostanu ’zamrznute’ i u drugoj polovini 2013. godine. Uostalom, samo dugovanja Elektroprivrede Crne Gore prema Fondu PIO značajno su veća od ukupnog iznosa sredstava koja bi trebalo obezbijediti po osnovu usklađivanja rasta penzija u drugoj polovini tekuće godine“, podsjećaju u Socijalističkoj narodnoj partiji.

Gošović: Nema razloga da penzije ostanu „zamrznute“
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju za javnost proslijeđenom Portalu Analitika, koje je potpisao Neven Gošović, navode se da je evidentan rast potrošačkih cijena u prvih pet mjeseci, da je najavljeno i povećanje cijena električne energije od 1. avgusta od 2,6 odsto, što ovu kategoriju stanovništva sve više tjera ispod linije siromaštva.

„Bilo bi više od nepravde, ako bi se ukupne ekonomske teškoće društva, ali i nesposobnost u vođenju ekonomske politike jedne Vlade, i dalje rješavale preko leđa i na štetu penzionera, kao radno neaktivne i najstarije populacije.

Zato će poslanici SNP CG pokrenuti odgovarajuću proceduru u Skupštini Crne Gore kako bi zakon kojim je onemogućeno usklađivanje penzija sa rastom potrošačkih cijena i rastom prosječnih zarada u Crnoj Gori, prestao da važi sa 30. junom 2013. godine“, najavljuju iz SNP-a.

Iz ove partije podsjećaju da je jrajem 2012. godine aktuelna većina u crnogorskom Parlamentu izglasala je zakon kojim je utvrđeno da u 2013. godini ne može doći do povećanja penzija. Time je penzionerima u Crnoj Gori uskraćeno pravo na usklađivanje penzija u 2013. godini u procentu od oko 3.3 %.

„Vlada je tada ocijenila da se obezbjeđenje prava na usklađivanje penzija ne bi moglo finansirati iz realnih sredstava Budžeta države, odnosno da bi finansiranje navedenih prava u višim - usklađenim iznosima moglo da dovede u pitanje likvidnost Budžeta. Čak su se i pohvalili da „zamrzavanje“ penzija predstavlja ozbiljnost u održavanju penzijskog sistema i odgovoran odnos prema penzionerima. Procijenili su da će po tom osnovu u Budžetu na godišnjem nivou, uštedjeti 12-13 miliona eura. U međuvremenu, uvedene su i mjere „kriznog poreza“ i povećana stopa poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto, čime su, i prema izjavi ministra finansija, sprovedene sve neophopdne mjere za održivost javnih finansija, a objavljeni su i podaci o milionskim dugovanjima po osnovu neuplaćenih sredstava doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje“, podsjeća Gošović.

Portal Analitika