Politika

Ministarstvo odbrane: CG duboko u procesu NATO članstva

1707minODBRANE
V
ojsku očekuju velike reforme, prije svega smanjenje broja zaposlenih, napuštanje objekata, ali i modernizacija opreme i tehnike, navodi se u "Strategijskom pregledu odbrane Crne Gore"(SPO) Ministarstva odbrane, u kome je predstavljen plan razvoja oružanih snaga i odbrambenih kapaciteta zemlje, u narednih 10 godina, prenosi portal RTCG.

Ministarstvo odbrane: CG duboko u procesu NATO članstva
Portal AnalitikaIzvor

Vojska će do 2014. preći sa brigadnog na bataljonski koncept snaga Vojska će do 2014. preći sa brigadnog na bataljonski koncept snaga.

„Ovaj dokumenat je rezultat jako predanog rada pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. On ima karakter jedne naučne studije, za čiju izradu smo imali značajnu asistenciju i od strane drugih ministarstava Vlade Crne Gore, kao i eksperata iz NATO-a“, kazala je ministarka odbrane, Milica Pejanović - Đurišić.

Dodala je da Vojsku i Ministarstvo očekuje redefinisanje misija i zadataka, kao i promjene u organizaciji.

„Što se tiče Ministarstva odbrane, zaključeno je da postoji često preklapanje nadležnosti, i mi ćemo u određenim fazama ispraviti taj problem. Vojsku čekaju veće promjene, tako da ćemo do kraja 2014. preći sa brigadnog na bataljonski koncept snaga“, kazao je pukovnik Ljubomir Bojović.

Takođe, novina u strukturi Vojske je i vojnoobavještajna služba, koja će, zajedno sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost, prikupljati bezbjednosno zanimljive podatke i Komandno-operativni centar, koji će se baviti isključivo dnevnim komandovanjem.

Strategijom je predviđeno i smanjenje broja vojnika do 2018. na 1800 i napuštanje brojnih vojnih objekata, u cilju uštede novca i povećanja sredstava za modernizaciju.

„Dio sredstava za modernizaciju ćemo dobiti od prodaje viška naoružanja i nepokretnih dobara“, kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, viceadmiral Dragan Samardžić, dodavši da je trenutno prosječna plata u Vojsci 470 eura, dok vojnici po ugovoru zarađuju oko 350 eura .

Strategijom je predviđena i nabavka dva višenamjenska helikoptera, kao i dva nova patrolna broda.

Na pitanje koji su prioriteti koje NATO potencira iz resora odbrane u narednom periodu, ministarka je kazala da Brisel nije naveo nijednu oblast u kojoj nije zabilježen napredak.

„Kada su u pitanju Ministarstvo odbrane i Vojska, moram da kažem da je izvještaj o njima bio i više nego pozitivan. Od strane naših NATO partnera nam je rečeno da nastavimo sa reformama i da ne postoji ništa specifično na šta nijesmo obratili pažnju. Ono što ostaje kao jedino krupno pitanje je budžet“, kazala je Pejanović - Đurišić.

Ministarka je dodala da razumije određeno nepovjerenje građana prema Sjeverno-atlantskoj alijansi, zbog negativnih iskustava u prošlosti.

„Ali ipak u ovom vremenu u kojem živimo, koje srećom karakterišu izazovi drugačije vrste od onih iz prošlosti, ali ipak izazovi, težnja svake države je da obezbijedi sigurnost svojim građanima, koja je preduslov ekonomskog i svakog drugog napretka“ rekla je ona.

Kazala je i da ulazak u NATO košta onoliko kolika je cijena reformi koje se sprovode, ali da njih sprovodimo prije svega zbog sebe, a ne zbog članstva.

Viceadmiral Samardžić je kazao da će Crna Gora biti u septembru domaćin međunarodnom samitu, čija će tema biti uloga žena u borbi protiv korupcije.

Portal Analitika