Društvo

Viceadmiral Samardžić u zvaničnoj posjeti Kosovu

1707samardyic
N
ačelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić boravio je 15. i 16. jula, u prvoj zvaničnoj posjeti Republici Kosovo. Tom prilikom, načelnik Generalštaba susreo se sa komandantom Kosovskih Snaga Bezbjednosti - KSF general-potpukovnikom Kadrijem Kastratijem.

Viceadmiral Samardžić u zvaničnoj posjeti Kosovu
Portal AnalitikaIzvor

Samardžić je na početku razgovora čestitao generalu Kastratiju rezultate koji su postignuti u izgradnji sposobnosti KSF-a i pozitivne ocjene dobijene od strane Sjevernoatlantskog Savjeta - NAC i generalnog sekretara Anders Fog Rasmusena.

Komandant KSF-a upoznao je viceadmirala Samardžića sa organizacijom, misijama i zadacima Kosovskih Snaga Bezbjednosti, kao i prioritetima u narednom periodu. Takođe, general Kastrati prezentovao je viceadmiralu Samardžiću potencijalne modele saradnje sa Vojskom Crne Gore.

Samardžić je istakao posebno zadovoljstvo povodom činjenice da na Konferenciji glavnih podoficira A5 inicijative, koja se održava u Podgorici, prvi put za istim stolom sjede predstavnici Vojske Srbije i Kosovskih Snaga Bezbjednosti, te iskazao očekivanje da će sve oružane snage regiona, ubuduće, biti faktor mira i stabilnosti i pokretač brojnih zajedničkih inicijativa, koje će doprinijeti izgradnji povjerenja i sposobnosti regiona da se suprotstavi savremenim bezbjednosnim izazovima.

Sagovornici su se saglasili da bi bilo veoma značajno da se KSF uključi u aktivnosti regionalnih bezbjednosnih inicijativa, posebno u vidu učešća u zajedničkim vježbama.

Dogovoreno je da težište buduće saradnje predstavlja obuka, edukacija i razmjena iskustava u razvoju operativnih sposobnosti dviju oružanih snaga, pri čemu je general Kastrati iskazao posebno interesovanje za saradnju u oblasti obuke ronilačkih jedinica, pilota helikoptera, podoficirskog sastava, kao i izgradnji sposobnosti za reagovanje u vanrednim situacijama.

Admiral Samardžić, u sklopu posjete, obišao je Komandu za obuku i doktrinu KSF, gdje je upoznat sa programima obuke, a imao je priliku da posjeti i nove vojnike Kosovskih Snaga Bezbjednosti, koji su regrutovani iz manjinskih naroda i nalaze se na bazičnoj obuci.

Načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore primio je i ministar Kosovskih Snaga Bezbjednosti Agim Čeku i tom prilikom razgovarano je o bezbjednosnoj situaciji u regionu, te mogućim oblicima dalje saradnje.

U nastavku posjete, viceadmiral Samardžić obišao je Komandu KFOR-a i sastao se sa komandantom, njemačkim general-majorom Volkerom Halbauerom. Komandant KFOR-a posebno se zahvalio Vojsci Crne Gore na odličnoj saradnji, kooperativnosti i pomoći trupama KFOR-a prilikom izvršavanja zadataka.

Tokom susreta predstavnici KFOR-a prezentovali su trenutnu bezbjednosnu situaciju u Republici Kosovo i upoznali načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore sa vodećim izazovima i prioritetima u narednom periodu. Takođe, sagovornici su razmijenjenili mišljenja o drugim bezbjednosnim izazovima i pitanjima, vezanim za region.

Portal Analitika