Abiznis

Komisija za kontrolu postupka privatizacije sjutra o Vektra Boki

2304vektraBoka
S
kupštinska Komisija za kontrolu postupka privatizacije sjutra će razmatrati postupak prodaje hercegnovskog hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Boka, prenosi Mina biznis.

Komisija za kontrolu postupka privatizacije sjutra o Vektra Boki
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija Vektra Montenegro, biznismena Dragana Brkovića, kupila je krajem decembra 2007. godine 59,45 odsto kapitala HTP Boka, uz obavezu da u preduzeće uloži 350 miliona EUR, izgradi i renovira četiri hotela za tri godine i zaposli 1,2 hiljade radnika.

Umjesto najavljenih investicija, srušen je hotel Tamaris, Igalo je devastiran, dok su drugi objekti prodati ili dati u zakup. Hotel Plaža, koji odavno nije u rangu traženih hotela, radi samo četiri do pet mjeseci godišnje.

Menadžment zaposlenima nije isplatio osam zarada vrijednih ukupno oko 600 hiljada EUR, dok im se po osnovu doprinosa za radni staž koji nije uplaćivan dvije i po godine i ostale naknade iz radnog odnosa duguje 800 hiljada EUR.

Vektra Boka u Herceg Novom posjeduje 128 hiljada kvadratnih metara zemljišta i 48 hiljada kvadratnih metara poslovnog prostora, koji prema nekim procjenama vrijede 80 miliona EUR.

Istovremeno, kod podgoričkog Privrednog suda se vodi postupak za uvođenje stečaja u Vektra Boku na zahtjev OTP faktoringa, koji se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boku odlagano je više puta, a posljednje je zakazano za 29. jul.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

Uvođenje stečaja je traženo i za kompanije Vektra Montenegro, Vektra investments, Horajzon lodžistik /Horizon Logistic/ i Vektra aviejšn /Aviation/.

Na dnevnom redu sjednice biće i izbor zamjenika predsjednika Komisije i usvajanje zaključaka u vezi privatizacije HTP Onogošt.

Portal Analitika