Politika

DPS i SDP: Prva runda razgovora bez vidljivih pomaka

177miloranko1
Čelnici Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije tokom sinoćnog višesatnog susreta nijesu postigli dogovor oko rebalansa budžeta i strategije prevazilaženja problema u Kombinatu aluminijuma Podgorica, saznaje Portal Analitika. Prema informacijama od učesnika sastanka tokom narednih dana biće više novih sastanaka predstavnika dvije partije u pokušaju da se dođe do minimalne zajedničke platforme.

DPS i SDP: Prva runda razgovora bez vidljivih pomaka
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak čelnika dvije partije održan je sinoć u zgradi bivše Vlade u ulici Jovana Tomaševića a sastanku su prisustvovali - osim predsjednika dvije partije Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića - Svetozar Marović, Filip Vujanović, Igor LukšićTarzan Milošević i Milutin Simović, te socijaldemokrate Ivan Brajović, Rifat Rastoder, Borislav Banović, Damir Šehović, Raško Konjević...

Iz DPS-a i SDP nijesu, „u cilju održanja dobre pregovaračke pozicije“ željeli da za Portal Analitika komentarišu tok sastanka.

Prema inforemacijama dostupnim redakciji Portala Analitika, sastanak je trajao više sati i nije bilo približavanja stavova oko rebalansa budžeta. Ključno sporenje je plaćanje 61 miliona eura računa Elektroprivrede Crne Gore, na čemu DPS insitira, kao obavezu koju je država preuzela uvođenjem stečaja u Kombinat aluminijuma. S druge strane, predstavnici SDP-a ostali su pri stavu da EPCG mora, shodno zakonu, da reguliše sve obaveze, poreze i doprinose, prema državi, a da se dug za utrošenu električnu energiju pretvori, kao i svi drugi dugovi KAP-a, prođe proceduru koja podrazumijeva stečajni postupak. Ipak, u opticaju je nekoliko varijanti rješenja problema oko poreskog duga EPCG, od plažanja u više rata do moguće zamjene za akcijski kapital.

Osim pregovora o rebalansu i KAPU, tokom sastanka je bilo razgovora o rješenjima za ustavne promjene jer je krajem jula rasprava u Skupštini Crne Gore.

Iako juče nije postignut dogovor, obje strane su se saglasile sa prijedlogom jednog visokog fukcionera DPS-a, da se tokom narednih dana obavi više krugova konsultacija i razgovora predstavnika dvije partije.

Premijer Milo Đukanović ranije je izjavio da - u slučaju da poslanici crnogorskog parlamenta ne izglasaju Vladin prijedlog rebalansa budžeta - to znači da Vlada Crne Gore nema povjerenje u Skupštini Crne Gore.

„Vjerujem da se ni DPS-u, kao ni SDP-u, ne ide na izbore osam mjeseci nakon formiranja izvršne vlasti. Pozicije koalicionih partnera su ipak prilično udaljene i za sada se još i ne nazire linija kompromisa“, rekao je za Portal Analitika jedan od učesnika sinoćnjeg sastanka.

 

Portal Analitika